Novinar nema nikakve veze sa švercom

www.pmaward.org

PODGORICA, 29.10.2018. – Suđenje Dušku Martinoviću i ostalim okrivljenima, koji su optuženi za međunarodni šverc kokaina, heroina i marihuane, te stvaranje kriminalne organizacije, nastavljeno je 22. oktobra u podgoričkom Višem sudu.

Iskaz je dao Jonuz Hadžibeti, koji je obuhvaćen optužbom specijalnog tužioca, a koji je u avgustu  uhapšen u Štokholmu na osnovu potjernice Interpola Podgorica, a zatim izručen Crnoj Gori.

Hadžibeti je negirao krivicu i rekao da neće odgovarati na pitanja tužiteljice zbog toga što mu je sa svjedokom saradnikom Naserom Selmanovićem “spakovala optužnicu”.

Kazao je i da je normalno napustio zemlju sa svojim pasošem i otišao za Švedsku. Razvoj događaja u Crnoj Gori ga je primorao da ostane u Švedskoj: “Kada sam vidio da su uhapsili Jova Martinovića koji nema nikakve veze sa ovim, onda sam pomislio šta tek mene čeka i ostao sam tamo”.

On je negirao i da ga je novinar Jovo Martinović upoznao sa prvooptuženim Duškom Martinovićem, kazavši da su se oni već znali sa izdržavanja prethodne kazne u zatvoru u Spužu.

Hadžibeti je tražio da se suoči sa svjedokom saradnikom. A to će se desiti na idućem ročištu koje je zakazano za 5. novembar. Ovonedjeljno suđenje je bilo i “jubilarno” jer su se navršile ravno tri godine od hapšenja novinara Martinovića.

Duško Martinović, Vaso Perović, Marko Šaković, Igor Vušurović, Milan Marić, Jovo Martinović i Branka Stanišić optuženi su za kriminalno udruživanje i šverc kokaina, heroina i marihuane.

Novinar Jovo Martinović tereti se da je navodno “umrežio” kriminalce i posredovao u prodaji droge. Uhapšen je u oktobru 2015, u pritovoru je proveo više od godinu dana, a mjesecima nije znao zašto ga optužuju. Brojne domaće i inostrane svjetske organizacije za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, zahtijevale su da se novinar brani sa slobode, kao i da mu se omogući pravedno suđenje.


SMCG, Podgorica, 29/10/2018