OEBS: Generalnog direktora RTCG-a da bira ParlamentPODGORICA, 26.11.2018. – Generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) trebalo bi da imenuje parlament kvalifikovanom većinom, ocijenili su eksperti OEBS-a u analizi Nacrta zakona o medijima i javnom servisu.

Sa takvim predlogom nije saglasan direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture, Željko Rutović, čije ministarstvo je i naručilac analize. On smatra da takvo rješenje ostavlja mogućnost političkog uticaja.
“Cijenim da treba vrlo precizno definisati rješenja koja neće dati mogućnost bilo kojeg oblika političkog uplitanja. Predloženi stav eksperta OEBS-a povodom izbora generalnog direktora u parlamentu, po mom mišljenju, ostavlja i taj prostor i tu mogućnost uticaja”, rekao je Rutović.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije te organizacije u Crnoj Gori Maris Davije nedavno su predstavili crnogorskim vlastima pravnu analizu Nacrta zakona o medijima i o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru. Kako je saopšteno iz Misije OEBS-a, izrada pravnih analiza naložena je na osnovu zahtjeva crnogorskog Ministarstva kulture.
Navodi se da je pravnu analizu dva nacrta zakona pripremio Davor Glavaš, iskusni medijski stručnjak sa velikim znanjem o zakonodavnom okviru Crne Gore.

Sugestije eksperta odnose se na potrebu da se model “kaskada” zamijeni modelom “dvostrukog upravljanja” koji bi uključivao Savjet i Nadzorni odbor, a da generalni direktor treba da bude imenovan kvalifikovanom većinom u parlamentu.

Rutović smatra da se u slučaju da generalnog direktora RTCG bira Skupština „nadzorna uloga i smisao Savjeta RTCG dovodi u pitanje, odnosno participativnost najširih subjekata društva u procesu zastupanja njihovih legitimnih javnih interesa“.

“Glavne tačke koje su naglašene u dokumentu koji tretira Nacrt zakona o medijima, između ostalog, podrazumijevaju uspostavljanje fonda za podršku medijskom pluralizmu, potrebu da se obrazlože kriterijumi za dodjelu finansijske podrške medijima, kao i implementaciju odredbi o transparentnosti vlasništva”, navodi se u saopštenju.

 

Davije je predstavila analize ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću.

“Desir i Davije su potvrdili svoju spremnost da nastave da pružaju pomoć i podršku lokalnoj vlasti u vezi sa svim pitanjima vezanim za medije, uključujući i izmjene u zakonima”, zaključuje se u saopštenju.


Dnevne novine/Pobjeda, Podgorica, 26/11/2018