Stejt department nagradio Oliveru Lakić

Photo: vijesti.me

PODGORICA, 06.03.2018. – Istraživačka novinarka crnogorskog dnevnika Vijesti Olivera Lakić dobitnica je nagrade koju Stejt department svake godine dodjeljuje hrabrim ženama svijeta, prenosi Glas Amerike.

U obrazloženju Stejt departmenta za dodjelu nagrada “Međunarodnim hrabrim ženama” navodi se da je Lakić nagrađena za “svoju posvećenost istraživačkom novinarstvu i to što je simbol pokretanje medijske reforme, koji odbija da se preda u svojim naporima da razotkrije priče o kriminalu i korupciji, čak i ako se prijeti njoj i njenoj porodici”.

Lakić, koja je objavila više tekstova o švercu cigareta i drugim nelegalnim poslovima u Crnoj Gori, ranjena je u nogu 8. maja prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom, na najprometnijem bulevaru u Podgorici, a šest godina prije toga je takođe napadnuta ispred svog stana.

Nagrada “Međunarodnim hrabrim ženama” dodjeljuje se od 2007. i to ženama koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u donošenju pozitivnih promjena u svojim društvima, često uz veliki lični rizik i žrtvovanje, navodi se na zvaničnoj stranici Stejt departmenta .

Dodaje se da su sve dobitnice zalagale za zaštitu ljudskih prava, promovisale poboljšanje položaja žena i podsticale mir i vladinu transparentnost širom svijeta.

Priznanje je do sada dobilo više od 120 žena iz najmanje 65 zemalja. Ove godine je deset dobitnica – iz Crne Gore, Džibutija, Tanzanije, Burme, Egipta, Jordana, Bangladeša, Šri Lanke i Perua i Irske.

Nagrade će biti uručene u četvrtak 7. marta na ceremoniji u Stejt departmenu, koju će voditi američki državni skretar Majk Pompeo, a kojoj će treću godinu zaredom prisustvovati prva dama SAD Melanija Tramp.


PCNEN, Podgorica, 06/03/2019