Tužilaštvo želi osuđene za ubistvo Ćuruvije iza rešetakaBEOGRAD, 25.04.2019. – I pored višedecenijskih kazni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Tužilaštvo za organizovani kriminal nije bilo zadovoljno svim što je predsednica veća Snežana Jovanović pročitala na izricanju presude.

Kako je Danasu potvrđeno u toku jučerašnjeg dana, Tužilaštvo za organizovani kriminal je 11. aprila uložilo žalbu Apelacionom sudu tražeći da dvojica osuđenih pripadnika Državne bezbednosti (DB) – Milan Radonjić i Ratko Romić budu iz kućnog, prebačeni u zatvorski pritvor.

Kako je prvi objavio Nedeljnik, tužilaštvo je zatražilo da se odluka Višeg suda u Beogradu preinači i o istoj ponovo odlučuje. Danasu su iz TOK-a kazali da je žalba podneta zbog uznemirenja javnosti, kao i toga što u praksi nije zabeleženo da osobe prvostepeno osuđene za ubistvo ne budu u pritvoru do pravosnažnosti presude.

Ovakav zahtev tužilaštva, prema mišljenju advokata Slobodana Ružića koji je na suđenju za ubistvo Ćuruvije zastupao njegovu porodicu, potpuno je osnovan.

– Imajući u vidu visinu kazne na koju su osuđeni Radonjić i Romić razumljivo mi je zbog čega tužilaštvo traži da se prebace u pritvor. Stvarno, kada neko za ubistvo dobije 20 i 30 godina zatvora, kazna kućnog pritvora deluje neadekvatno, kaže Ružić, uz opasku da su razlozi zbog kojeg su dvojica pripadnika DB-a bili u pritvoru i dalje na snazi.

S druge strane, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja je branila Radonjića i Romića, nije želela da komentariše žalbu tužilaštva, tvrdeći da ne zna o čemu je reč i da joj niko nije dostavio žalbu. Kada smo joj predočili sadržaj žalbe, kazala je da nikada nije čula da neko kome je odobren kućni pritvor sa elektronskim nadzorom bude vraćen u pritvor.

Podsetimo, Milan Radonjić i Ratko Romić, bivši pripadnici DB-a, su u avgustu 2017. godine, dok je trajalo suđenje za ubistvo Ćuruvije, bili pušteni iz pritvora i stavljeni u kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Oni su bili uhapšeni u januaru 2014. godine pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije, a te sumnje je nedavno potvrdilo veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu osuđujući ih na višedecenijske kazne. Pored njih osuđeni su i bivši načelnik DB-a Radomir Marković, i bivši rezervista DB-a Miroslav Kurak. Kako su najavljene žalbe na osuđujuću presude, slučaj ubistva Ćuruvije prelazi u nadležnost Apelacionog suda u Beogradu.


Danas, V. Jeremić, Beograd, 25/04/2019