ЗНМ и МВР со протокол за безбедност на новинарите на интернет

0
Претседателот на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Младен Чадиковски со претставници од извршната канцеларија на ЗНМ и работната група кои беа вклучени во...

ЗНМ во Брисел ги пренесе барањата од новинарскиот протест

0
Безбедни новинари и сниматели, крај на неказнивноста на напаѓачите врз новинарите, крај на агресивниот „ПР“ на Владата и на омаловажувачкиот однос на политичарите кон...

Новинарски протест: Солидарно до поголеми права за медиумските работници

0
„Навредата кон новинарите е потценување на граѓаните“, „Работиме за граѓаните, не за политичарите“, „Ако ја ограничите нашата слобода, ја загрозувате вашата“, „Без локални медиуми...

SafeJournalists: Недозволиви изјави на премиерот на Хрватска за промена на Кривичниот...

0
Претседателот на Владата на Република Хрватска, Андреј Пленковиќ, во понеделникот по седницата на претседателството на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) најави дека Законот за кривична...

Иницијатива за заштита на авторското право на професионалните фоторепортери

0
На иницијатива на членовите на секцијата на фоторепортери при ЗНМ беше одржан работен состанок на кој се разговараше за предизвици и трендови во фелата. На...

На иницијатива на ЗНМ, одржана втора средба во АВМУ на тема...

0
На иницијатива на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) се одржа јавна дебата во Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуми (ААВМУ) на која покрај...

ЗНМ со барања од АВМУ за олеснување на работата на локалните...

0
На иницијатива на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) се одржа состанок со директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуми (АВМУ) Зоран Трајчевски...

РЕЗУЛТАТИ ОД ГОДИШНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА ЗНМ

0
Рекорден број на новинари и медиумски работници беа присутни на годишното Изборно собрание на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) на кое се гласаше...

Секцијата на фоторепортери при ЗНМ – актуелни предизвици

0
Непочитувањето на авторските права и безправното преземање на фотографии, ,,нелојалната конкуренција” од  државните службеници во улога на фоторепортери, отежнатиот пристап за работа на настани...

ЗНМ и ССНМ: Законските измени кои ги засегаат новинарите да бидат...

0
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) денеска пред Собранието на РСМ, одржаа прес-конференција, по повод...

Регионална конференција со новинари и претставници на националните собранија од Западен...

0
Фиљана Кока, заменик претседателката на ЗНМ и Милан Спировски, проектен истражувач при ЗНМ, учествуваа на регионалната интерпарламентарна конференција во Сараево на тема „Унапредување на медиумското...

ЗНМ: Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата

0
Како дел од активностите на секцијата на сниматели при ЗНМ, викендов се реализираше тродневна работилница во Струмица на тема: ,,Унапредување на соработката помеѓу снимателите...