ЗНМ: Осуда за нападите врз весникот „Заман-Македонија“СКОПЈЕ, 31.01.2019 – Здружението на новинарите на Македонија најостро ја осудува реакцијата на турската амбасада во Скопје, која весникот „Заман-Македонија“ што излегува во Македонија, го нарече терористички билтен на ФЕТО.

За еден весник, кој 25 години излегува во Македонија да се каже дека е терористички билтен на било која организација, е скандалозен повик за линч на неистомислениците.

Очекуваме дека и останатите државни институции ќе го осудат овој чин кој е во насока на задушување на слободната мисла.

Ги охрабруваме колегите од „Заман-Македонија“ да продолжат со својата работа и им нудиме натамошна поддршка во насока на информирање на Меѓународната федерација на новинари за притисоците со кои оваа редакција се соочува во своето работење во Македонија.

Реакцијата на турската амбасада во Скопје се случи откако јавно беше објавен податокот дека весникот „Заман-Македонија“ е добитник на финасиска помош од Владата во рамки на проектот за поддршка на печатените медиуми.


, Skopje, 31/01/2019