Оваа мапа ги прикажува пријавените напади. За повеќе детали за поединечен напад, изберете од мапата или од слајдерот под мапата. x
Search
We could not find any location
We could not understand the location
  • - Make sure all street and city names are spelled correctly.
  • - Make sure your address includes a city and state.
  • - Try entering a zip code.
Search

За проектот

Регионалната Платформа за застапување на слободата на медиумите и новинарската безбедност е мрежа на новинарски здруженија и синдикатите на медиумите во земјите од Западен Балкан основана во јануари 2016 година со финансиска поддршка од Европската Унија и во рамките на Поддршката на ЕУ за Регионална Тематски мрежи на Програмата за Организации за Граѓанско Општество.

...повеќе

Извештаи за напади

Актуелни напади врз новинарите

24

Закани по животот и екстремитетите на новинарите

29

Други закани кон новинарите

18

Напади врз медиумите или медиумските организации

1

Скопје

72

НОВОСТИ

ЗНМ, ССНМ и СЕММ: МВР и ОЈО да го санкционираат говорот на омраза кон новинари

Скопје, 15.11.2020 – Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ...

ЗНМ, СЕММ, ССНМ и МИМ: осуда за говорот на омраза на социјалните мрежи по објавениот текст на „Лидер“

Скопје, 13.11.2020 – Здружението на новинарите (ЗНМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Самостојниот ...

ЗНМ: Драматичен пораст на напади кон новинарите – бараме итни решенија

Скопје, 02.11.2020 – По повод Меѓународниот ден за прекинување на неказнивоста на злосторствата против новинарите ЗНМ денеска одржа прес конференција ...

Прегледај ги сите новости

АКТИВНОСТИ

SafeJournalists: Србија – Влезот од домот на новинар исцртан со неонацистички симболи и говор на омраза

Со Неонацистички симболи и пораки со говор на омраза исцртани врз влезната врата на новинарот Динко Грухоњиќ во Нови Сад, Србија. Инцидентот е предизвикан по објавувањето напис за графити со слична содржина што се појавија во градот.  Во текот на ноќта на 23 и 24 ноември 2020, графити полни со националистички говор на омраза беа исцртани на влезот во зградата каде што Динко Грухоњиќ, новинар и директор на програмата на Независното здружение на новинари од Војводина. Влезот, вклучително и зидните и стаклените врати, беше покриен со пораки со употреба на погрдни изрази „Усташу ова не е твој град, ниту твоја земја“ и друга навредлива содржина со нео-нацистички симболи свастика и келтски крстови. На еден графит беше напишано „Ратко Младиќ Српски Херој“.   Инцидентот содржи елементи на кривично дело како што се инциденти, национална, расна и религиозна фанатизам и дискриминација ја загрозува безбедноста на Динко Грухоњиќ и неговото семејство. Тоа се случи неколку дена откако Грухоњиќ објави напис „Нови Сад – национал-шовинистичка провинција што слави геноцид?“ што ја анализира проблематичната содржина на графитите што се појавуваат во Нови Сад.  Случајот бил пријавен во полиција и јавен обвинител како напад врз новинар поради работата на Грухоњиќ. Полицијата реагираше навремено и започна истрага. Сторителите сè уште не се познати.  Ова не е прв пат мета да биде  Грухоњиќ. Во моментов има голем број кривични случаи пред јавниот обвинител. Грухоњиќ бил жртва на различни видови вербални закани, навреди и притисоци повеќе од десетина пати. Неодамна за време на вонредната состојба во 2020 година во изјава за „SafeJournalists”  рече дека она што најмногу го погодило не е само пораката, туку и начинот на кој тоа било направено.  „Пораката за селење е многу јасна и загрижува фактот што оние што го направија ова дојдоа пред мојот праг. Неонацистите се лабави и властите не прават ништо за да ги спречат. Но, пораката на граѓаните, колегите и пријателите од Србија и регионот кои ме поддржаа во овој момент е исто така јасна и утешна “- рече Грухоњиќ, осврнувајќи се на фактот дека група граѓани ги отстраниле навредливите пораки следниот ден. Грухоњиќ додаде дека се надева дека властите ќе го решат овој случај .„  ...

SafeJournalists: Србија – Влезот од домот на новинар исцртан со неонацистички симболи и говор на омраза

SafeJournalists: Нови докази за притисоците кон „Ora News“ во Албанија

Неколку недели откако вооружената полиција влезе во просториите на медиумот „Ora News“ во Албанија, а имотот ...

SafeJournalists: Нови докази за притисоците кон „Ora News“ во Албанија

SafeJournalists: Пет инциденти против новинарите во Србија

За период од една недела, Србија регистрираше пет инциденти во кои беа вклучени шестмина новинари. Меѓу ...

SafeJournalists: Пет инциденти против новинарите во Србија