SafeJournalists и MFRR: Бараат одговорност за нападите врз новинарите во Србија

  0
  21
  FOTO: Slavko Ćuruvija Fondacija

  Меѓународните организации кои се залагаат за слободата на медиумите ја осудуваат 25-годишната неказнивост за убиството на Ќурувија

  Одбележувајќи ги 25 години од бруталното убиство на српскиот новинар Славко Ќурувија, организациите за слобода на медиумите се обединија за да ја осудат континуираната неказнивост во овој случај и да бараат одговорност за сите акти на насилство врз новинарите во Србија. Неодамнешната ослободителна пресуда на безбедносните службеници обвинети за убиството на Ќурувија, како и ескалацијата на нападите врз новинарите во Нови Сад, ја нагласуваат итната потреба властите да дејствуваат и да ја заштитат слободата на печатот во Србија.

  По повод четврт век од убиството на српскиот новинар Славко Ќурувија, Мрежата на безбедни новинари и партнерите на Брза реакција на слободата на медиумите (МФРР) се обединети во осудата на неказнивоста околу неговото убиство. Ќурувија, ценет уредник и издавач, беше смртно застрелан пред неговиот дом во Белград на 11 април 1999 година. Никој не е осуден затоа што го погубил или го наредил убиството.

  Правдата во случајот на Ќурувија беше одложена од самиот почеток, при што првото судење започна само 16 години по неговата смрт, во јуни 2015 година. Обвинетите беа осудени на вкупно 100 години затвор во 2019 година, повторно судење во 2021 година со кое се потврдија виновните пресуди. Сепак, неодамнешната одлука на Апелацискиот суд во Белград да ги ослободи поранешните службеници на државната безбедност на Србија, вмешани во убиството на Ќурувија, поради наводен недостиг на докази, е длабоко вознемирувачка.

  Оваа шокантна пресуда, која е спротивно на претходните пресуди, ја зголеми нашата загриженост за посветеноста на Србија за човековите права и владеењето на правото. Земајќи ги предвид и нерешените смртни случаи на Милан Пантиќ во 2001 година и на Дада Вујасиновиќ во 1994 година, опкружувањето на општата неказнивост бара внимание.

  Итна потреба за акција: ескалација на нападите врз новинарите во Нови Сад

  Освен тоа, неказнивоста за вчерашното насилство само ги интензивира нашите грижи за денешната средина. Невидената ескалација на заканите и нападите врз новинарите во Нови Сад, во северна Србија, ја нагласува потребата од конкретни активности за заштита на безбедноста на новинарите во земјата.

   

  Длабоко сме вознемирени кога го гледаме отсуството на институциите во ефикасното реагирање на овие напади, што ги влошува ризиците со кои се соочуваат новинарите. Заживувањето на навредите од политичарите во јавните дебати, исто така, ја нагласува потребата функционерите да се воздржат од таргетирање на новинарите.

  Во изминатиот месец, лидерите на Здружението на независни новинари на Војводина (НДНВ), Ана Лалиќ Хегедиш и Динко Грухоњиќ беа цел на сериозни смртни закани. Соочени со недостатокот на одговор на властите и покрај нашите упорни повици за темелна истрага и осуда на сторителите, МФРР за прв пат обезбеди приватна заштита на двајцата новинари.

  На оваа мрачна годишнина, повторуваме дека таквиот бран на напади, вознемирувања и заплашувања е неприфатлив и мора да биде одговорен со брзи и решителни заштитни мерки од српските власти.

   

  Србија мора да и даде приоритет на безбедноста на новинарите и да стави крај на неказнивоста

  Додека го одбележуваме споменот на Славко Ќурувија, ја потврдуваме нашата посветеност да ја браниме слободата на медиумите и ја повикуваме српската држава да и даде приоритет на безбедноста на новинарите. Се солидаризираме со сите новинари во Србија кои храбро ја продолжуваат својата витална работа наспроти неволјите. Сторителите на насилство и заплашување мора да одговараат за да се обезбеди слободна и безбедна средина за медиумските работници во Србија.

   

  Ја повикуваме меѓународната заедница да ни се придружи во недвосмислената осуда на неказнивоста во случаите на Славко Ќурувија, Милан Пантиќ и Дада Вујасиновиќ. Ги повикуваме да ги решат овие случаи и да ги поддржат напорите за обезбедување правда за сите новинари кои беа цел на нивната посветеност на вистината и транспарентноста.

   

  Потпишан:

   

  Мрежата SafeJournalists

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружението на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора

   

  Media Freedom Rapid Response

   

  ARTICLE 19 Europe

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  European Federation of Journalists (EFJ)

  Free Press Unlimited (FPU)

  International Press Institute (IPI)

  OBC Transeuropa