SafeJournalists: Министерот Елмедин Конаковиќ ја злоупотребува политичката моќ и јавниот простор за вербални напади врз босанските новинари

  0
  24
  photo: canva

  Мрежата SafeJournalists остро го осудува политичкиот притисок и вербалните навреди упатени од Елмедин Конаковиќ, министер за надворешни работи на Босна и Херцеговина (БХ) до неколку новинари и медиуми на прес-конференцијата на 25 април во Сараево.

  Злоупотребувајќи го јавниот простор на Министерството за надворешни работи и сопствената министерска функција, г. Обвинувањата на Конаковиќ против медиумите и новинарите дојдоа откако голем број луѓе од полицијата и јавниот живот беа уапсени во Сараево и други градови на Босна и Херцеговина под обвинение дека биле дел од меѓународниот нарко картел „Тито и Дино“. Босанските истражни медиуми пишуваат за можните врски на министерот за надворешни работи на БХ со лица од таа криминална група. Министерот Конаковиќ ги отфрли ваквите обвинувања нарекувајќи го „обид да се загрози европскиот пат на Босна и Херцеговина“.

  Управниот одбор на новинарите на БиХ (БХЈА) потсетува дека Конаковиќ со години брутално им се заканува на босанските медиуми од различни позиции во државните органи, а особено ги напаѓа оние новинари кои критички пишуваат за начините на кои тој ги извршува своите јавни должности. Истовремено, Конаковиќ ја доведува јавноста во заблуда, особено преку социјалните мрежи, толкувајќи ги критиките на новинарите упатени до него како јавен функционер само како напад врз државните институции и/или државата Босна и Херцеговина и нејзиниот европски пат.

  Мрежата SafeJournalists ги оценува постапките на министерот Елмедин Конаковиќ како неприфатливо кршење на слободата на изразување, безбедноста и достоинствената работа на новинарите и несоодветно прикажување на политичка моќ врз медиумските работници. Исто така, SafeJournalist Network се придружува на својата членка BHJA во поддршката на новинарите и медиумите во Сараево да ги преземат потребните правни дејствија пред институциите одговорни за заштита на слободата на изразување и спречување на сите форми на насилство врз новинарите и медиумите.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 28.04.2024

   

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружението на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора