SafeJournalists мрежата и партнерите MFRR: Апелациониот суд ги ослободи осомничените за убиството на новинарот Славко Ќурувија

  0
  40

  Во петокот на 2 февруари 2024 година, Апелациониот суд во Белград ја преиначи одлуката на Специјалното одделение за организиран криминал на Вишиот суд во Белград и ги ослободи четворицата осомничени за убиството на новинарот Славко Ќурувија. Овој разочарувачки развој претставува сериозно назадување во борбата против неказнивоста и дополнително ја поткопува безбедноста на новинарите.

  Оваа конечна одлука доаѓа 25 години по убиството на Славко Ќурувија, кој беше застрелан пред неговиот стан во Белград на 11 април 1999 година. Прво осудени во 2019 година, Апелациониот суд во 2020 година ги потврди виновните пресуди на четворицата поранешни членови на државата Служба за безбедност (СБД), Радомир Марковиќ, Милан Радоњиќ, Мирослав Курак и Ратко Ромиќ. Повторното судење започна во 2022 година по дополнителни информации поврзани со фактите на обвинението. Последното рочиште на повторното судење се одржа во март 2023 година, а пресудата беше објавена дури минатиот петок. Судот ја потврди одлуката на второстепениот суд и ги ослободи обвинетите поради немање веродостојни докази. Оваа одлука е конечна и не може да се поништи.

  Партнерите на SafeJournalists мрежата и на Media Freedom Rapid Response остро ја осудуваат одлуката на Судот и на крајот недостатокот на правда изречена за убиството на новинарот Славко Ќурувија. Оваа пресуда ја зајакнува постоечката клима на непријателство против новинарите во Србија, често издвоени за нивната работа и цели на малтретирање и притисок. Понатаму, оваа одлука не испраќа јасна порака дека нападите и кршењето на безбедноста и правата на новинарите нема да се толерираат и дека државата силно ќе ги решава. Конечно, фрла сенка врз истрагите за убиствата на двајца други новинари во Србија, Милан Пантиќ во 2001 година и Дада Вујасиновиќ во 1994 година, чии случаи сè уште остануваат нерешени.

  Ја повикуваме меѓународната заедница најостро да го осуди недостатокот на одговорност во решавањето на случајот на Ќурувија и да донесе правда пред неговото семејство. Исто така, ја повикуваме српската држава да обезбеди правда за убиствата на новинарите Пантиќ и Вујасиновиќ и да се обврзе да обезбеди безбедна клима за сите новинари во Србија.

   

   

  ARTICLE 19 Europe

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  European Federation of Journalists (EFJ)

  Free Press Unlimited (FPU)

  International Press Institute (IPI)

  OBC Transeuropa (OBCT)

   

  Мрежата SafeJournalists

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора