Shqipëri: Grupet e lirisë së shtypit kërkojnë një gjykim të drejtë në padinë e ish-prokurorit të lartë kundër Isa Myzyraj për shpifje

  0
  36

  Organizatat e nënshkruara për lirinë e medias dhe lirinë e shprehjes, si dhe sindikatat e shoqatat e gazetarëve janë shumë të shqetësuara nga padia për shpifje e ngritur kundër gazetarit Isa Myzyraj, i cili punon për Ora News, nga Elizabeta Imeraj. Ish-prokurorja e lartë e Tiranës, Imeraj u shkarkua në prill 2022 si pjesë e procesit të reformës në drejtësi për shkak të humbjes së besimit në sistemin e drejtësisë dhe pamundësisë për të justifikuar apo shpjeguar pasuritë e saj. Pas shtyrjes së djeshme të çështjes dhe përpara seancës dëgjimore të planifikuar për më 16 tetor, ne bëjmë thirrje për një gjykim të drejtë me respekt të plotë për të gjitha të drejtat e procesit të rregullt ligjor dhe në të cilin rëndësia e fjalës së lirë, raportimit të shtypit dhe interesit publik merret parasysh siç duhet.

   

  Imeraj ka paditur Myzyrajn pasi raportoi në rrjetet ndërkombëtare kërcënimet dhe kërcënimet që kishte marrë për shkrimin për procesin e vettingut të Imerajt. Në fund të marsit dhe në fillim të prillit 2022, Myzyraj komentoi zhvillimet rreth procesit të vetingut të Imerajt të kryer nga Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (IMO) i mandatuar me Kushtetutë. Gazetari kishte vënë re se kolegët e mediave të tjera filluan të autocensurohen, ndërkohë që shumë media kryesore nuk raportuan për zhvillimet. Në të njëjtën kohë, mediat në pronësi anonime në Shqipëri filluan të botonin pjesë shpifëse që sulmonin anëtarët e IMO-së në atë që Drejtoria e Përgjithshme e BE-së për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Zgjerimin e karakterizoi si një “fushatë shpifjeje të orkestruar”. Myzyraj tha se hetimet e tij zbuluan se të paktën tre nga këto media online kishin lidhje me Imerajn dhe i publikuan këto pretendime në Facebook dhe Twitter. Imeraj e kundërshton këtë deklaratë dhe ka bërë padi pranë Gjykatës së Rrethit Elbasan.

   

  Çështja e shpifjes është ngritur kundër shqetësimeve serioze për lirinë e medias dhe kërcënimet ndaj gazetarisë së pavarur mbikëqyrëse në Shqipëri, e cila ra në vendin e 103-të në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit të RSF-së 2022, i fundit në Ballkan.

   

  Ne do të vazhdojmë të monitorojmë nga afër rastin dhe të solidarizohemi me Myzyrajn.

   

  Nënshkruar:

  NENI 19 Evropa

  Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias (ECPMF)

  Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ)

  Shtypi i lirë i pakufizuar (FPU)

  Instituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI)

  OBC Transeuropa (OBCT)

  Reporterët pa Kufij (RSF)

  Rrjeti i SafeJournalists