Осуда за физичкиот напад врз снимателот на ТВ24 Иван Камчев

  0
  29
  Земјата MK
  Име и презиме Иван Камчев
  Пол Mашки
  Датум 18/07/2023
  Градот Градско
  Вид на напад Закани по животот и екстремитетите на новинарите
  Од кого Од страна на граѓанин
  Сторителот / осомничениот н.н.
  Тип на медиум Електронски
  Име на медиумот TV24
  Извор https://znm.org.mk/%d0%be%d1%81%d1%83%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4-%d0%b2%d1%80%d0%b7-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb-2/
  Прекршен закон и член (национален) Кривичен законик член 382 став 3
  Државното правобранителство пријавено и постапено од страна на обвинител
  Судска одлука на 13 ноември 2023 осудителната пресуда донесена од страна на Основниот суд во Кавадарци на 03.11.2023 каде обвинетиот Љ. Р. е прогласен за виновен за извршено кривично дело, спречување на службено лице во вршење на службено дејствие по член 382 став 3 од новиот изменет Кривичен законик
  Конечна пресуда Сторителот е осуден, вид на казна:
  Обвинетиот е осуден (наведете ја казната):
  Судски статус На 13 ноември 2023 осудителната пресуда донесена од страна на Основниот суд во Кавадарци на 03.11.2023 каде обвинетиот Љ. Р. е прогласен за виновен за извршено кривично дело, спречување на службено лице во вршење на службено дејствие по член 382 став 3 од новиот изменет Кривичен законик
  Дали здружението на новинари било информирано? Да
  Каква беше реакцијата на новинарското здружение? Јавна осуда за нападот и правна помош во насока на пријавување во МВР и ОЈО
  Дали нападот е пријавен во полиција/власти? Случајот беше пријавен во полиција Случајот беше пријавен во Јавното обвинителство
  Закани по животот и безбедноста на новинарите Лице во лице или телефонски закани по живот или физички напади

  Здружението на новинарите на Македонија – ЗНМ остро го осудува вербалниот и физички напад врз снимателот на ТВ 24 Иван Камчев при што напаѓачот ја оштетил опремата.

  Колегата Камчев враќајки се од денешно снимање со колега од МРТВ на патот Градско-Прилеп кај Росоман биле сведоци на сообраќајна несреќа. Во обид да го документираат настанот снимателот Камчев  бил вербално, а потоа и физички нападнат при што му била оштетена неговата опрема.

  Во телефонски разговор веднаш по немилиот настан, колегата Камчев го пријави случајот во ЗНМ и изјави:

  ,,Само што почнав да снимам инсерти, лицето се доближи до мене почна да вика предавници новинари, само некакви права барате и ни се обрати со погрдни зборови. Неколку пати замавна по мене и еднаш успеа да го погоди сталакот и ја оштети камерата.”

  Случајот е пријавен во Министерството за внатрешни работи СВР Велес од каде имаме информација дека веднаш по пријавата се преземени мерки за расчистување на случајот.

  ЗНМ ќе ја следи истрагата и ќе инсистира на одговорност од страна на лицето кое физички го нападнал снимателот Камчев и го спречил физички да ја изврши својата професионална работа.

  Потсетуваме дека напад на медиумски работник при вршење на професионални задачи е кривично дело каде што МВР и ОЈО имаат обврска да постапуваат по службена должност. Бараме од МВР и ОЈО да спроведат брза и ефикасна истрага во интерес на пронаоѓање и санкционирање на напаѓачот.