SafeJournalists: Српскиот портал „Јужнe вести“ добива смртни закани

0
242

Српскиот портал „Јужнe вести“ доби смртни закани насочени кон неговите вработени и нивните деца. Полицијата и единицата за технолошки криминал го испитуваат случајот.

На 21 декември, еден ден по објавувањето на извештајот за инцидент во Ниш, во кој член на обезбедувањето пукаше кон група мажи кои се приближуваа до приватен имот и повредија едно лице, новинарите кои работеа на порталот добија сериозни смртни закани, закани за силување и навреди. Пораките објавени во делот за коментари вклучуваат: „Моите искрени желби до сите новинари во Јужне вести е мигрантите дивјачки да ги силуваат вашите деца додека не умрат“, „Треба да ве обесат и тоа да се емитува со јавен пренос“ и „Треба да бидете обесени на дрва како украси”, утврдено е дека сите закани доаѓаат од една единствена IP адреса. Случајот е пријавен во полиција и Специјалното обвинителство за технолошки криминал го истражува случајот.

Зборувајќи за мрежата на „SafeJournalists“, Гордана Бјелетиќ, главен уредник на Јужни Вести, рече дека властите ги класифицирале заканите како загрозување на безбедноста:

„Очекуваме во најскоро време да се најде лицето кое на таков начин пишувало за малолетни деца на луѓе вработени во „Јужне Вести“. Ние ќе продолжиме да известуваме во согласност со професионалните стандарди, а не во согласност со расположението на екстремистите, поединци или групи, кои се секогаш подготвени да создадат мета кон новинарите и нивните семејства “.

Здружението на независни новинари на Србија, член на „SafeJournalists“ мрежата го поздрави одговорот на полицијата и јавниот обвинител и се надева дека сторителот ќе биде идентификуван и процесуиран.

„Лицето кое помисли и напиша такви ужасни и ирационални закани мора да одговара пред судот.“ – рече Жељко Бодрожиќ, претседател на Здружението на независни новинари на Србија и додаде дека ова не е првпат новинарите на „Јужне Вести” да бидат мета на мета поради нивната професионална и храбра работа. „Овие новинари се соочија со закани, притисоци и навреди од моментот на формирање на медиумите. Тие заслужуваат почит и поддршка, но секако и целосна заштита. Искрено се надеваме дека овој инцидент ќе биде последен“.

Мрежата на „SafeJournalists“, што претставува повеќе од 8.200 професионални медиуми во Западен Балкан, се придружува на својот член Здружението на независни новинари на Србија за поддршка на порталот „Јужне Вести” и го поздравува брзото започнување на истрагата од страна на властите. Сепак, тоа не е доволно – врз основа на извештаите од Здружението на независни новинари на Србија , бројот на закани испратени до новинарите преку интернет, вклучително и брутални смртни закани, слични на оние што ги прими порталот „Јужне Вести”, се зголемува. Судската пракса нема ефект на одвраќање, туку тотално спротивно. Со оглед на моменталната атмосфера во Србија, од најголема важност е државните функционери да започнат да ги осудуваат ваквите инциденти, јасно и јавно да повикуваат на вакви инциденти да не се повторуваат. Очекуваме реакција од највисоките функционери и од оние на локално ниво.

Ние ќе ги информираме релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

 

Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб, 26.12.2020

 

Здружение на новинари на Косово

Здружение на новинари на Македонија

Здружение на новинари на БХ

Здружение на хрватски новинари

Здружение на независни новинари на Србија

Синдикат на медиуми на Црна Гора