Platforma rajonale: Është e nevojshme të identifikohen se cilët dhe në urdhrat e të cilëve qëlluan në Olivera Lakić

olivera-lakic-vijesti-me
www.vijesti.me

PODGORICË, 09.05.2018- Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Avansimin e Lirisë së Medias dhe Sigurinë e Gazetarëve, që përfaqëson më shumë se 8000 anëtarë, dënon ashpër sulmin brutal ndaj gazetares sw të përditshmes “Vijesti” nga Podgorica Olivera Lakić, e cili u plagos në këmbë në pjesën e përparme të ndërtesës ku jeton.

Më 8 maj “Vijesti” raportoi se Lakiç tha se një njeri afrohej pranë hyrjes së ndërtesës ku jetonte dhe e qëlloi në këmbë. Ajo pa dy burra të tjerë duke ikur. Plumbi kaloi me këmbën e djathtë dhe Lakić është jashtë rrezikut.
Olivera Lakić është gazetarja më e shquar në Malin e Zi: në mars të vitit 2012 ajo u rrah para shtëpisë së saj, ndërsa një vit më parë ajo ishte kërcënuar dy herë për një seri artikujsh mbi prodhimin e supozuar të paligjshëm dhe kontrabandën e cigareve.

Në vitin 2014 ajo ka marrë kërcënime nga persona të afërt me njeriun që e ka sulmuar atë në vitin 2012. Autoritetet malazeze kanë ndjekur penalisht shumicën e personave që kërcënuan Lakić, por kurrë nuk kanë hetuar se kush i ka urdhëruar këto kërcënime dhe sulme.

Përveç kësaj, pretendimet e Lakiq lidhur me kontrabandën e cigareve nuk janë hetuar përfundimisht.

“E ardhmja e skenës së mediave në Malin e Zi varet nga zgjidhja e këtij rasti. Nëse mbetet e pazgjidhur, gazetarët duhet të shqyrtojnë seriozisht mënyrat alternative të mbrojtjes së jetës së tyre dhe integritetit profesional “, tha Marijana Camovic, kryetare e TUMM dhe arriti në përfundimin se shteti i Malit të Zi nuk duhet të jetë sinonim për një vend ku fjala e lirë kërcënohet nga plumbat “.

Sulmi ndaj Lakiq është rasti i tretë i sulmit dhe kërcënimit ndaj gazetarëve të regjistruar në Malin e Zi në vitin 2018 dhe e dhjeta nga viti 2017. Shumica e rasteve më serioze të sulmeve ndaj gazetarëve ende mbeten të pazgjidhura. Askush në polici apo prokurori nuk është përgjegjës për këtë.

Platforma rajonale përshëndet dënimin e deklaruar të sulmit ndaj Lakiqit nga institucionet relevante në Malin e Zi, por u kërkon atyre të bëjnë një hap më tej, të identifikojnë dhe përpunojnë autorët, por, më e rëndësishmja, organizatorët e këtij sulmi të tmerrshëm.

Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 09.05.2018

Asociacioni i Gazetarëve të Bosnje-Hercegovines
Sindikata e Mediave të Malit të Zi
Asociacioni i Gazetarëve Kroatë
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë
Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë


, ,