Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

0
356
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara
Source/Photo: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

BEOGRAD,  02.06.2017 – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se desili 31. maja u Beogradu.

Novinari dnevnog lista Danas, produkcije Insajder, portala VICE i Espresso i Radio Beograda napadnuti su dok su izvještavali sa javnog skupa povodom obilježavanja inauguracije novog predsjednika Republike Srbije. Posebno zabrinjavaju svjedočenja napadnutih kolega da pripadnici policije nisu ništa preduzimali dok su grupe huligana vrijeđale novinare, prijetile im i fizički ih uklanjale sa mjesta javnih dešavanja.

“Tužna je činjenica da su svim jučerašnjim incidentima svjedočili policajci: u civilu ili uniformi. Neki su okretali glave, neki slijegali ramenima, a treći se, prema tvrdnjama napadnutih novinara, pravdali govoreći kako im policija ne može pomoći”, izjavio je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Još više zabrinjava činjenica da policija, koja treba da štiti sve građane, nije reagovala. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i država treba da snosi punu odgovornost.

Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi sa jučerašnjim napadima na novinare koji su brutalno sprječavani da izvještavaju sa javnih skupova. Pored toga, Platforma će zahtijevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da djeluju i zaštite novinare.

Regionalna platforma snažno podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od srpskih vlasti zahtijevaju da istraže jučerašnje napade na novinare i o tome obavijeste javnost.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine, računajući i jučerašnje incidente, u Srbiji je evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje, 2. juna 2017. godine