Podgorički sud usvojio tužbu novinara: Država Raičeviću da plati 5.000 eura

IN4S

PODGORICA, 13.02.2020 – Osnovni sud u Podgorici presudio je u korist novinara Gojka Raičevića, te će država Crna Gora biti u obavezi da mu usplati 5.000 eura na ime nematerijalne štete nastale zbog nedjelotvorne istrage napada na urednika portala “IN4S”.

Raičević je tužio državu tražeći 10.000 eura, jer državni organi nijesu preduzeli sve potrebne radnje kako bi istražili napad koji se dogodio 2015. godine. Raičević je u tužbi tražio i isplatu na ime nematerijalnih troškova u visini od 500 eura mjesečno, sve dok se počinilac ne pronađe, ali taj dio tužbe sud nije usvojio.

Presuda, koju potpisuje sudija Veljko Radovanović, donijeta je 10. februara.

Tri godine je već prošlo, a državno tužilaštvo ne može ni identifikovati državne policajce, što je groteska. Prema tome, državno tužilaštvo i dalje traga, a zadnji akt potpuno obeshrabruje svakog mislećeg bića, a istovremeno ukazuje da je policija u ne/sprezi s vrhovima tužilaškog i državnog aparata primjene sile, u suštini postala sila sama za sebe, otuđena od društva, sopstvenih građana i suprotstvaljena svom narodu“, piše u tužbi.

Kako se dalje navodi, nedjelotvorna istraga u ovakvom slučaju ne smije ostati bez oštrih sankcija, jer bi to bio veliki podstek policijskim batinašima, a krajnje loša poruka građanima Crne Gore, ali i Crne Gore kao države Evropi. 

Nedjelotvorne istrage ne samo da rapidno slabe efikasnost i nikad ostvarenu nezavisnost sistema vladavine prava, već ugrožavaju i same živote ljudi“, poručuje se u tužbi.

Urednik portala IN4S, Gojko Raičević, prisustvovao je protestima 24.10.2015. godine u svojstvu novinara, a sa njim je bio novinar snimatelj TV Srpska. Prilikom ovih protesta, u dva navrata su ga policajci udarali. Raičević kaže da su oba napada uslijedila zbog snimanja policije kako primjenjuje silu nad građanima. Prvi napad se odnosi na postupanje jednog od policajaca koji je prišao Raičeviću i udario ga službenom palicom u leđa. Ovom napadu svjedoče fotografije kao i nalazi ljekara. Postoji video snimak kojim je zabilježen drugi napad policajca na Raičevića službenom palicom u predjelu desnog ramena, a potom i pesnicom u bradu. Policijski službenik nije identifikovan, ali je zabilježeno da je izašao iz policijskog vozila registarskih oznaka PG MN 234.
Savjet za građansku kontrolu rada policije je zaključio da je došlo do neprimjerene upotrebe sile nad građaninom G.R. koji nije pružao otpor. Savjet je zatražio od Uprave policije da se objavi identitet policijskog službenika, kao i informacije u vezi procesuiranja njegovog postupanja i informiše javnost o tome. 


SMCG, Podgorica, 13/02/2020