Vlada CG uvela mjere zaštite za novinare/ke

gov.me

PODGORICA, 17.03.2020. – Vlada Crne Gore je, povodom aktuelne situacije u vezi sa virusom korona, uvela nove mjere zaštite zdravlja novinara.

Zbog prijetnje širenja koronavirusa i obaveze medija da poštuju pravila koja podrazumijevaju što manje društvenih kontakata i obaveze da transparentnost bude u najvećoj mjeri poštovana, odredili su procedure i pravila kako bi bilo zadovoljeno sve navedeno u mogućoj mjeri.

“1. Konferencije za medije u vezi sa svim aspektima sprečavanja širenja virusa korona i aktivnosti državnih organa u vezi sa tim održavaće se u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

2. Javni servis Radio i Televizija Crne Gore je u Institutu instalirao i isprobao opremu za direktan prijenos svih događaja.

3. Radio-difuzni centar omogućio je svim radio i televizijskim stanicama preuzimanje TV signala RTV CG. Komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću isprobale su sistem i pokazalo se da je sistem već funkcionalan. Ostale televizije mogu signal preuzeti na način na koji je omogućeno preuzimanje signala zasijedanja Skupštine Crne Gore.

4. Služba za odnose s javnošću Vlade će u saradnji sa Ministarstvom javne uprave postaviti platformu putem koje će novinarima biti omogućeno postavljanje pitanja u realnom vremenu odnosno dok traju konferencije za medije – kao da su na licu mjesta.

5. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore i Institut za javno zdravlje će, po procjeni, neke događaje prenositi uživo putem društvenih mreža i platformi poput Youtube, Facebook i dr.

6. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će pored navedenog sve događaje snimiti i kao i do sada stavljati medijima na raspolaganje fotografije i video snimke svih događaja.

7. PR tim koji koordinira komunikacije Vlade nastojaće da u najvećoj mjeri izađe u susret zahtjevima medija za gostovanjima i intervjuima, ali molimo za razumijevanje situacije koja nije uobičajena”, saopšteno je iz Vlade.

Istakli su da će u najkraćem mogućem terminu obavijestiti medije o svim tehničkim aspektima navedenog.

 


TUMM, Podgorica, 17/03/2020