Policija: U dvije i pol godine prijavljeno gotovo 7 i pol tisuća prijetnji

0
315
Source/Author: Hina
Source/Photo: Hina

ZAGREB, 11.07.2017. – U prvih pet mjeseci ove godine prijavljeno je 1348 prijetnji od čega se 30 odnosi na prijetnje upućene putem društvenih mreža, stoji u statistikama koje je Ravnateljstvo policije prezentiralo saborskom Odboru za unutarnju politiku, a koje, prema Ravnateljstvu, dokazuju da policija u svim slučajevima postupa prema zakonskim propisima te da ‘nije riječ o novom trendu ili pojavi’.

Policija je u 2015. podnijela 3086 prijava zbog prijetnje, od čega se 91 slučaj odnosio na prijetnje putem društvenih mreža, a u 2016. policija je podnijela 3004 prijave od čega su 92 počinjene putem društvenih mreža, stoji u statistikama Ravnateljstva.

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rekao je da postoji problem u nerazumijevanju policijskog postupanja jer kad se govori o prijetnji onda nije važno kako je izvršeno to kazneno djelo, nego postoje li elementi nedjela.

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je ranije zatražio da se dnevni red sjednice dopuni raspravom i očitovanjem policije o nedavnim uhićenjima zbog sadržaja objavljenih na Facebooku, nije bio na sjednici.

“Gledajući situaciju iz ovog kuta sada proizlazi da smo mi sad počeli nešto raditi. U ovim slučajevima se radilo o medijski interesantnim osobama, a pritom se zaboravlja da smo mi u protekle tri godine u puno slučajeva postupali kad nisu bili u pitanju kao žrtve ili počinitelji medijski interesantne osobe”, rekao je Srdarović.

Srdarević je zaključio kako je iz tih podataka svima jasno da se ne radi o novom trendu ili postupanju, već je u ovoj godini bilo manje slučajeva nego prijašnjih godina, kada je policija štitila osobe koje nisu bile medijski interesantne.

Vezano za slučaj narušavanja javnog reda i mira na štetu državne tajnice Janice Kostelić, Srdarević je rekao da nisu procesuirali počinitelje zbog vrijeđanja, što su govorili u mediji, već zbog narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i bezobziran način.

To također nije nova pojava jer je policija, primjerice u prošloj godini, zbog istog prekršaja prijavila više od 3300 počinitelja, od čega ih je više od tisuću privela na prekršajni sud.

Član Odbora Petar Škorić složio se sa Srdarevićem, ustvrdivši kako je iz svih dopisa i izvješća vidljivo da ne postoji trend porasta broja postupanja u odnosu na ranije godine. Odbacio je tvrdnje dijela javnosti da sve to smjera prema policijskoj državi.

Strenja Linić zamjerila je Srdareviću što policija nije ranije objavila te podatke jer se u javnosti dobio dojam da su policijska postupanja naglo krenula unatrag nekoliko mjeseci.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić rekao je pak da treba razlikovati razumijevanje verbalnog delikta od same prijetnje. Za slučaj sisačke gradonačelnice koja je bila prijavljena zbog vrijeđanja u službenom dopisu, Ostojić je rekao da se radilo o čistom verbalnom deliktu zbog čega smatra da je dobro što se policija ispričala gradonačelnici.

Ivan Pernar pitao je Srdarevića hoće li nastaviti s uhićenjima zbog vrijeđanja policije na društvenim stranicama, a odgovorio mu je da se tu radi u vrijeđanju službenih osoba.

Izvor: Hina