Crna Gora: Novinar uhapšen i naprskan biber-sprejom

  0
  262

  U toku protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih Novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhapšen je i naprskan mu je biber-sprej u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali sav materijal koji je snimio je izbrisan od strane policije.

  Kadić je 13. maja izvještavao sa protesta u Nikšiću. Dok je pokušavao da snimi kako dva policajca postupaju sa jednim od učesnika protesta, prišao mu je potpuno opremljeni policajac koji je pitao: „Ko si ti? Ko ti je dao pravo da snimaš?”

  – Htio sam da pokažem novinarsku karticu, ali su me uhvatili. Rekao sam im da sam novinar, ali oni su mi tražili moj mobilni telefon i zatražili su da izbrišem snimak. Nakon što sam rekao da to ne mogu jer su me držali, policajac mi je poprskao biber-sprej po očima. Još uvijek ne mogu da otvorim jedno oko – rekao je Veliša Kadić za Vijesti i dodao da je policija uzela njegov telefon i obrisala sve snimke.

  Iako su prisutne kolege potvrdile da je novinar, Kadić je uhapšen. Puštanje na slobodu uslijedilo je tri sata kasnije, nakon što su lokalni novinari zatražili pojašnjenje razloga pritvora, a on je hitno ispitan. Kadić je izjavio da policajci nisu upotrijebili silu protiv njega. Kasnije je iz policije saopšteno da je došlo do nesporazuma i pružena mu je medicinska njega.

  – Neprihvatljivo je da policija uhapsi novinare koji su na službenoj dužnosti, a ne dio okupljenih građana. Kadiću je nanesena višestruka šteta jer je policija, pored hapšenja i zadržavanja, ilegalno uništila foto i video materijal koji je imao na svom telefonu – rekla je Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija Crne Gore i dodala: – Biber-sprej su mu prskali u oči kada je bio pod njihovom potpunom kontrolom. Bilo je jasno da nije mogao da pobjegne, čak i da je to htio.

  Camović Veličković je također dodala da ovo nije prvi put da je policija koristila biber-sprej na novinarima koji su izvještavali sa protesta. U prethodnim prilikama Savjet za civilnu kontrolu rada policije istraživao je incidente i policiju proglasio krivom. Camović Veličković je potvrdila da će SMCG tražiti od policije da otkrije ko je upotrijebio pretjeranu silu protiv Kadića i da počinioce sankcioniše na odgovarajući način.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara – SafeJournalists.net – koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje hapšenje novinara i potpuno neopravdano korišćenje biber-spreja. Pridružuje se svom članu, Sindikatu medija Crne Gore, u njihovom zahtijevu za brzu i efikasnu istragu ovog incidenta. Sankcionišući odgovorne, policijske snage će svim članovima poslati jasnu poruku da takav tretman novinara nije prihvatljiv i da je kažnjiv. Također izražava zahvalnost na solidarnosti koju su pokazali drugi novinari svojim obraćanjem policiji tražeći puštanje kolege.

  SafeJournalists.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.05.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije