Konferencija OESS-a o slobodi medija u nasilnom okruženju

  0
  186

  „Za HND i novinarsku zajednicu u Hrvatskoj nema zastarjelih slučajeva i nećemo dozvoliti da i jedan slučaj napada na novinare bude prešućen ili neriješen“, poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, sudjelujući na konferenciji OESS-a o slobodi medija u nasilnom okruženju, koja se održala 19. i 20. lipnja u Beču.

  Saša Leković sudjelovao je na panelu „Sigurnost novinara i nekažnjenost zločina protiv njih“, gdje se razgovaralo o konkretnim slučajevima napada na novinare, zakonodavnom okviru i političkoj volji u pojedinim zemljama da se zaštite medijske slobode i kažnjavaju napadi na novinare. Leković je istaknuo kako u Hrvatskoj u većini slučajeva počinitelji prijetnji i napada na novinare nisu otkriveni i kažnjeni, uključujući i slučaj premlaćivanja Dušana Miljuša koji se dogodio prije devet godina.

  Na panelu su sudjelovali Sergej Tomilenko (predsjedavajući Nacionalne udruge novinara Ukrajine), John Owenn (novinarski veteran te predavač novinarstva na londonskom Gradskom sveučilištu) i Erol Onderoglu (predstavnik „Reportera bez granica“ u Turskoj).

  Na konferenciji se okupilo više od 250 novinara, predstavnika vlasti, organizacija građanskog društva i znanstvenika uz međunarodne stručnjake iz čitave regije koju pokriva OESS. Događaj je organiziran da bi se pomoglo medijima i vlastima iz regije koja je zahvaćena sukobima da prevladaju najraširenija i najproblematičnija medijska pitanja koja se odnose na uspostavljanje mira, suradnju i sigurnost.

  Od sredine ožujka ove godine (2017.) Ured nema čelnu osobu nakon što je Dunji Mijatović iz BiH završen redovan, a potom i jednogodišnji produženi mandat. Odluku o tome tko će je naslijediti moraju konsenzusom donijeti diplomatski predstavnici svih 57 zemalja u kojima djeluje OESS.

  „Sve ostale međunarodne institucije i njihovi posebni predstavnici medijskim slobodama, uključujući i napade na novinare, bave se sporadično i načelno. Stoga je neobično važno što prije imenovati nasljednika/nasljednicu Dunje Mijatović da bi bio nastavljen odličan posao koji je ona radila. Suočeni s napadima na slobodu medija u svojim državama i ignoriranjem lokalnih vlasti, često jedinu podršku, osim podrške međunarodne novinarske organizacije, novinari dobivaju iz Ureda predstavnika za medijske slobode OESS-a“, istakao je Leković na konferenciji.

  “Sloboda medija klizi nam iz ruku”

  Održano je još niz panela uključujući i one pod nazivom „Sloboda izražavanja i lažne vijesti“, „Akreditiranje i pristup informacijama u područjima sukoba“ i „Medijska samoregulacija u vremenu sukoba“.

  Društva novinara Rusije i Ukrajine su, kao dio uspostavljenog dijaloga, izdala zajedničko priopćenje za trajanja konferencije.

  Iskrena razmišljanja i preporuke političarima iznijela je Kate Adie, BBC-jeva novinarka, dobro poznata još od izvještavanja iz Rata u Zaljevu i četverogodišnjeg reporterskog rada vezanog uz ratove na Balkanu.

  “Biti novinar znači imati obavezu da svjedočite. Svi smo mi uključeni u sukob. Novinari jednostavno moraju biti prisutni, jer u ratu ne sudjeluje samo vojska, već i oni koji mu se opiru. A mi smo tu da o tome svjedočimo”, rekla je glavna govornica Adie.

  David Kaye, UN-ov izvjestitelj o pravu na slobodu mišljenja i izražavanja, iznio je svoj uvid u sadašnju situaciju u međunarodnoj politici i njenu spremnost da se pozabavi medijskim slobodama i slobodom izražavanja u vrijeme trajanja sukoba.

  “Trebamo zaštitu od cenzure i od napada. Svjedoci smo da se danas kriminaliziraju kleveta i kritiziranje vlasti, da se sudski progone lažne vijesti i da se ne kažnjavaju napadi na novinare. A nama treba zaštita od cenzure i od napada. Vidimo i da postoje ograničenja slobode izražavanja koje nisu ni potrebne ni razmjerne. Sloboda medija i izražavanja nam klizi iz ruku; to moramo ispraviti”, rekao je Kaye u svom pozdravnom govoru.

  Frane Maroević, direktor Ureda predstavnika OESS-a za slobodu medija, naglasio je u svojoj završnoj riječi: “U situacijama u kojima je protok informacija ograničen, a dezinformacije i propaganda se šire da bi se manipuliralo mišljenjem ljudi i u kojima novinari riskiraju živote samo da bi radili svoj posao zadatak je svakog od nas da se pobrine da se očuvaju medijske slobode. Sukob nije instrument koji može opravdati ograničavanje slobode izražavanja.”

  Autor: HND