Napad na Olurija i njegovu vjerenicu mora biti prioritet za kosovske institucije

  0
  244

  Udruženja novinara iz regiona oštro osuđuju napad na Parima Olurija, istraživačkog novinara i njegovu vjerenicu. Tri osobe, koje su nosile kape i koje su ćutale tokom incidenta, napale su 16. Avgusta u Prištini Olurija i njegovu verenica dok su ulazili u zgradu u kojoj žive.

  “Dok smo se približavali kapiji naše zgrade, niotkuda su se pojavile tri osobe i počele da me udaraju. I dalje su me udarali kada sam pao na zemlju, a u međuvremenu se moja vjerenica onesvijestila i pala. Nisam mogao da vidim njihova lica, niti su oni nešto rekli, sve se desilo vrlo brzo”- rekao je Oluri i dodao -“Vjerujem da ovo ima veze sa mojim nedavnim tekstovima“.

  Oluri je direktor insajderi.com, online portala i dobio je više nagrada za svoj rad. Kako je Asocijacija novinara Kosova (AJK) izvijestila, Oluri je izjavio da nema ličnih sukoba sa bilo kim i da je ubeđen da je incident povezan sa njegovim radom.

  “Verujemo da je to bio dobro organizovan napad”, rekao je Arben Salihu, direktor AJK-a – “Napadanje novinara dok su u društvu članova porodice je još više zabrinjavajuće jer šalje poruku da porodice novinara više nisu sigurne”.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje napad na novinara Parima Olurija i njegovu verenicu i pridružuje se svom članu AJK u ozbiljnoj zabrinutosti povodom ovog slučaja. Očekujemo od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i odgovarajuće ih kazne. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode štampe i prava novinara da zahtjevaju isto.

  Kroz njen sistem monitoringa, Platforma će u narednom periodu pratiti razvoj slučaja i obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne institucije o svojim zaključcima.

  Asocijacije iz regije podsjećaju javnost da je na Kosovu zabilježeno 9 slučajeva pritiska, verbalnih prijetnji i fizičkih napada, uključujući ovaj posljednji slučaj u 2017. godini.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.08.2017.

   

  Udruženje/Udruga BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Udruženje novinara Hrvatske

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije