Osuda nezakonitog hapšenja novinara u Skoplju

  0
  376

  Foto: TV21 Skopje

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje pritvaranje snimatelja TV21 Ibrahima Mahmuta i fotografa sa Kosova Bljerima Uke tokom izricanja presude u slučaju “Divo naselje”.

  Poražavajuće je da se incident dogodio 2. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Takvo ponašanje institucija prema novinarima je potpuno neprihvatljivo i ima za cilj zastrašivanje novinara i podsticanje samocenzure prilikom izveštavanja o pojedinim sudskim postupcima.

  Kolege Mahmuti i Uka, šest časova su zadržani u policijskoj stanici, uz objašnjenje da su snimali sudije na suđenju. “Očekujemo da policija ozbiljno istraži ovaj incident i izrekne odgovarajuće sankcije. Samo otvorenim dijalogom između novinara i odgovornih institucija možemo promeniti lošu praksu nekažnjivosti za zločine nad novinarima”, izjavio je Naser Selmani, predsednik Udruženje novinara Makedonije.

  Regionalana platforma zahteva od makedonskih vlasti da odmah istraže pomenuti slučaj i sve prethodne napade na novinare, i da sankcionišu počinioce.

  Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Makedonije i njihove napore da zaštite novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara.

  Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priiština – Sarajevo – Zagreb, 03.11.2017.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije