Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku Andreu Topić

  0
  297

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinarku Slobodne Dalmacije, Andreu Topić, dok je obavljala posao istraživačkog novinara.

  Kako izvještava Slobodna Dalmacija, nju su u ponedeljak, 23. januara 2020. godine napala četiri muškarca dok je istraživala o imovini hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, u Ivanbegovini.

  „Rekli su mi da se sklonim i da tu nema ništa što bih mogla da snimim. Prvi čovjek je rekao da je rođak ministra Kujundžića. Prepoznao me je – znao je da sam novinarka. Prepoznala sam i ja njega zato što sam i ranije snimala na ovom prostoru”, rekla je Topić i dodala da se sklonila u svoj automobil kada su muškarci počeli da joj prijete.

  Kako kaže, muškarci su brzo opkolili automobil i nastavili su sa zastrašivanjem tako što su vikali, snimali je, sjedali na njen automobil i na taj način ga ljuljali. Topić je rekla da je ovo zastrašivanje trajalo pola sata. Njen urednik je pozvao policiju, a kad je policija stigla, muškarci su sve demantovali uprkos tome što je Topić napravila snimak incidenta.

  “Hrvatsko novinarsko društvo snažno osuđuje ovaj gadni napad na koleginicu Andreu Topić koja je samo radila svoj posao, a koji je od javnog interesa. Napad je posljedica neprijateljske atmosfere u Hrvatskoj, a u kojoj se za sve krivica prebacuje na novinare. U bilo kojoj zemlji takvo okruženje je neprihvatljivo, a posebno ne u državi koja je članica EU i koja predsjedava Vijećem EU“, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nakon brutalnog napada na novinarku Topić dok je ona radila na svom novinarskom zadataku u gradu u blizini Imotskog.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržava HND u naporima da zaštiti novinare koji samo rade svoj posao. Tražimo da počinioci napada na novinarku Topić budu kažnjeni i da se novinarima obezbijede sigurni uslovi za rad. Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti medijske slobode i sigurnosti novinara na području Zapadnog Balkana.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

  Skoplje – Beograd – Podgorica– Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.01.2020.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije