REGIONALNA PLATFORMA: DVIJE NOVINARKE NAPADNUTE NA USKRSNU NEDJELJU

  0
  156

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizičke napade na novinarku Dalmatinskog Portala Živanu Šušak Živković i snimateljicu N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji u Splitu.

  Oba incidenta dogodila su se 12. travnja tijekom jutarnje Uskrsne mise u crkvi u Sirobuji. Živana Šušak Živković napadnuta je tijekom snimanja okupljanja vjernika ispred crkve. Prvo su je grubo gurnuli do ulaznih vrata crkve, a zatim je, dok je uživo prenosila događaj, netko uzeo njezin mobitel i uništio ga. Tijekom meteža, ruka joj je snažno prignječena vratima crkve. Šušak Živković je slučaj prijavila policiji i potražila liječničku pomoć. Ubrzo nakon toga, snimateljica N1 televizije Ivana Sivro napadnuta je ispred iste crkve, što je također zabilježeno kamerom. Na snimci se vidi kako se muškarac svojim vozilom približava snimateljici, usporava i rukom kroz prozor automobila, udara kameru. Do sada su zbog ovih napada uhićena dva muškarca.

  Važno je napomenuti da je neposredno prije ovih napada svećenik crkve u Sirobuji, Josip Delaš, vrijeđao novinare govoreći im “Ajd’te k vragu! Đava vas sve odnija!”. Takav animozitet odražavali su i ljudi okupljeni na misi.

  “Zašto ispred crkve nije bilo policije? Sva su okupljanja zabranjena i zašto se zakon onda primjenjuje selektivno? Teško je povjerovati da splitska policija nije znala za Uskrsnu misu u crkvi na Sirobuji. Da su bili tamo, ovi se incidenti ne bi dogodili”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i dodao: “Iako su napadači uhićeni, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osudio napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija distancirala od Delašovih akcija, to nije dovoljno. Vlasti moraju osigurati da novinari mogu sigurno i nesmetano raditi svoj posao.”

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara smatra da su napadi na Živanu Sušak Živković i Ivanu Sivro ozbiljne ugroze sigurnosti novinara. Platforma podržava HND-ov poziv vlasti da odmah osudi napade u Sirobuji i adekvatno sankcionira počinitelje. Također poziva Katoličku crkvu u Hrvatskoj da, osim osude i distanciranja od Delašovih riječi, pozove svoje vođe i sljedbenike da se suzdrže od verbalnih i fizičkih napada na novinare.

  Regionalna platforma će o ova dva incidenta obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu sigurnosti novinara.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.04.2020

  Udruženje novinara BHN

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije