REGIONALNA PLATFORMA: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

  0
  253

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

  Dvije žene su 14. travnja ušle u prostorije Faktora preteći i psujući zaposlene, nezadovoljne člankom o paljevini i pucnjavi nepoznatih osoba u sarajevskom naselju Vraca, koje su se dogodile noć prije. Njihov zahtjev za uklanjanjem navedenog članka medij je odbio. Ubrzo nakon toga, Faktor.ba je primio telefonski poziv muškarca o kojem su pisali ranije, s istim zahtjevom. Ova osoba, poznata policiji kao osuđenik za višestruke prekršaje, zaprijetila je da će doći sa svojim advokatom u prostorije Faktora.

  Iz Faktora kažu kako ove prijetnje shvaćaju vrlo ozbiljno jer dolaze od osobe bliske osuđeniku:

  – Mi smo ih i prijavili Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, te uz prijavu dostavili dokaze s kojima raspolažemo. Policijska patrola je brzo došla u naše prostorije, a potom su u potpunosti, profesionalno postupajući, uzeli našu izjavu u Upravi policije – navode iz uredničkog tima Faktora. – Postavlja se pitanje što osoba koja je pravno osuđena zbog rukovođenja kriminalnom grupom koja je odgovorna za 128 krivičnih dela, između ostalog i za pucanje na policiju, radi na slobodi, a samim tim ima i mogućnost da vrši pritisak na medije?

  – Pozdravljamo brzu i profesionalnu reakciju policije Kantona Sarajevo i zahtijevamo od svih nadležnih institucija da sprovedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom – rekla je Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja BH novinari. – Napadi na profesionalne novinare su neprihvatljivi u demokratskom društvu, oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja i sigurnosti novinara. Zato BH novinari apeliraju na parlamentarce u oba BH entiteta, Brčko okrugu i na državnoj razini da što prije usvoje izmjene krivičnih zakona kojima bi se unaprijedila kaznena politika u vezi s napadima na novinare.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu BHN u osudi ovog incidenta i očekuje profesionalni pristup svih relevantnih institucija ovom incidentu. Zabrinjavajuće je što je osumnjičeni poznati kriminalac, i dijelimo zabrinutost našeg partnera zbog postojeće politike nekažnjavanja i blagih sankcija prema onima koji napadaju novinare. Država na svim razinama mora poslati jasnu poruku da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja ne smiju i neće tolerirati.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.04.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije