Regionalna platforma: Hitno istražiti dva slučaja obijanja kancelarije Udruženja novinara Kosova

  0
  209

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova oštro osuđuje obijanje kancelarija Udruženja novinara Kosova (UNK), smeštenih u zgradi Javnog preduzeća za stanovanje u centru Prištine.

  U utorak ujutru (18.02.2020.), kancelarije UNK – a obijene su se po drugi put. Za razliku od prvog slučaja koji se dogodio 6. juna prošle godine kada su dragocenosti ukradene, ovaj put u kancelarijama ništa nije nedostajalo, međutim, počinioci su ispreturali dokumenata u kancelariji.

  Kosovska policija je odmah obaveštena o slučaju, a forenzički tim stigao je dva sata kasnije na lice mesta kako bi obavio potrebne istrage.

  Kancelarije UNK obijene su u dva navrata u periodu kraćem od tri meseca i istraga prvog incidenta i dalje traje.

  „Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije i oštro osuđujemo ovaj čin. Molimo vlasti da sprovedu detaljnu istragu o oba slučaja, jer  do sada nismo dobili informacije o napretku u istrazi u vezi sa prvim slučajem iako je prošlo više od dva meseca. “, rekla je predsednica Odbora UNK, Gentiana Begolli Pustina.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara traži da se počinioci ovih incidenata privedu pravdi. Platforma će takođe obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu hitnu intervenciju.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 20.02.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije