Regionalna platforma: Kazniti počinioce napada na novinare u BIH i Srbiji

  0
  200

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalan fizički napad na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal iz Bosne i Hercegovine i pretnje Draganu Janjiću, glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta iz Srbije.

  Fotografa Adija Kebu je na radnom zadatku napao Huso Ćesir, visoki funkcioner Stranke demokratske akcije iz Sarajeva, i tom prilikom mu naneo lakše telesne povrede i potpuno uništio opremu za snimanje. S druge strane,  novinar  Dragan Janjić je dobio preteću SMS poruku u kojoj je navedeno: „Ako u subotu bude nereda, biće zapaljena redakcija Bete. Ništa strašno kao u RTS –u, demokratski izraženo nezadovoljstvo“. Srpska policija je objavila da je 29.03.2019. privedena osoba koja je pretila Janjiću.

  Portal Žurnal i novinska agencija Beta prepoznati su u javnom prostoru Zapadnog Balkana  kao nezavisni mediji koji kritički pišu o temama od značaja za javnost, problematizuju pitanja korupcije, političkog nepotizma, drugih oblika nezakonitog postupanja javnih zvaničnika, kao i građanskih protesta.

  Podsećamo da su nasilničko ponašanje i slanje pretećih poruka novinarima nedopustiv atak na slobodu izražavanja i bezbednost medijskih profesionalaca, te predstavljaju posebno brutalan oblik zastraživanja i sprečavanja novinara da pišu o kriminalu, političkoj korupciji ili građanskom nezadovoljstvu na dosledan, kritičan i objektivan način i u javnom interesu“, izjavila je Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara i pozvala nadležne policijske organe da hitno istraže ove slučajeve i preduzmu zakonske mere prema osobama koje stoje iza njih. „Pozdravljamo brzu reakciju srpske policije i očekujemo od nadležnih u obe države da hitno i do kraja istraže ove slučajeve i pošalju poruku da nasilje nad novinarima u državama Zapadnog Balkana mora prestati! Državne institucije moraju preuzeti odgovornost za kažnjavanje napadača kao vlastitu zakonsku obavezu i biti primer odgovornog ponašanja u slučajevima kršenja medijskih sloboda zaključila je Rudić.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zabeležila je dva fizička napada i 12 pretnji novinarima od početka 2019.  Naglašavamo kako su napadi i pretnje novinarima direktno kršenje prava građana na  slobodno informiranje, primanje i širenje informacija, što dovodi u pitanje funkcioniranje zapadnobalkanskih država u skladu sa načelom vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara obavestiće sve evropske institucije o ova dva incidenta i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u ovoj regiji.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.03.2019.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije