Regionalna platforma: Kosovska policija odmah da istraži vandalski napad na kancelariju Udruženja novinara Kosova

  0
  174

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje vandalski napad na kancelariju Udruženja novinara Kosova od strane nepoznatih ljudi.

  U petak, 6. decembra 2019. godine, u kancelariju Udruženja novinara Kosova u zgradi Javnog stambenog preduzeća u ulici Perandori Justinijana u Prištini, provalile su nepoznate osobe. Ukradena je radna oprema: fotoaparat, televizor i laptop, a takođe i novac i neke druge vredne stvari.

  O ovom slučaju obaveštena je kosovska policija i forenzičarski tim je došao na mesto zločina radi neophodne istrage. Udruženje i dalje nije dobilo nikakve dodatne informacije od strane policije u vezi sa istragom. Kancelarija Udruženja novinara Kosova nalazi se pored katedrale u centru Prištine, koja je okružena sigurnosnim kamerama, isto je i sa restoranima u blizini kancelarije.

  Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Kosova u pozivu na brzu reakciju policije i nadležnih organa kako bi se što pre pronašli osumnjičeni. Uprkos ovom slučaju, Platforma ohrabruje UNK da nastave da ispunjavaju svoju misiju u zaštiti novinara, novinarstva i medijskih aktivnosti. Nadležni organi bi trebalo odmah da počnu da se bave ovim nepodustivim slučajem.

  Svaki napad na novinare, njihove organizacije ili medije predstavlja pretnju za javni interes, demokratiju i slobodu izražavanja.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 10.12.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije