Regionalna platforma: Nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarstvo neprivlačnim za mlade

  0
  161

  Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

  Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar “Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima”. Taj datum je izabran u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

  Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

  Tokom protekle decenije više od hiljadu novinara ubijeno je radeći svoj posao. Devet od deset slučajeva je nerešeno, a na kraju niko nije kažnjen. Nekažnjivost dovodi do više ubistava i često je simptom pogoršanja sukoba i kršenja zakona i pravosudnih procedura. Takođe, nekažnjivost neminovno dovodi do samocenzure, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarsku profesiju neprivlačnom za mlade.

  Regionalna platforma zapadnog Balkana upućuje apel javnosti, građanima i političkim partijama da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla. Institucije, a pre svih pravosuđe, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila demokratija u zemljama zapadnog Balkana. Tokom proteklih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

  Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija da zaštite novinarstvo i slobodu govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

  Svaki napad na novinare smatra se napadom na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 02.11.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije