Regionalna platforma: Nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini profesiju neprivlačnom za mlade ljude

  0
  149

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

  Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je, u svojoj Rezoluciji, 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Ovaj dan je izabran u cilju sjećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju, 2. novembra 2013. godine.

  Ovaj dan je simbol snažne posvećenosti novinara da donesu istinu pred oči opšte javnosti a, u isto vrijeme, trebalo bi da podsjeća nacionalne institucije da su obavezni da osiguraju bezbjedno okruženje u kome novinari mogu slobodno da rade.

  Tokom prošle decenije, više od hiljadu novinara je ubijeno dok su obavljali svoj posao. Devet od deset slučajeva i dalje nije riješeno, a na kraju niko nije kažnjen. Nekažnjivost vodi ka povećanju broja ubistava i često je simbol pogoršanja sukoba i nepoštovanja zakona i pravosudnog sistema. Takođe, nekažnjivost neizbježno vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini profesiju neprivlačnom za mlade ljude.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara podsjeća javnost, građane i političke partije da novinari ne treba da budu meta napada zato što rade svoj posao. Institucije, a prije svih pravosuđe, bi trebalo da procesuiraju napade na novinare u najskorijem roku u cilju zaštite demokratije u zemljama Zapadnog Balkana. Tokom poslednjih pet godina, Platforma je registrovala 570 napada i prijetnji novinarima a i dalje veoma mali broj njih je riješen od strane nadležnih institucija.

  Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija u zaštiti novinara i slobode govore, kao i njihove napore u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Svaki napad na novinare predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb (02.11.2019)

  Udruženje/Udruga BH novinari
  Sindikat medija Crne Gore
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Nezavisno udruženje novinara Srbije