Regionalna platforma: Neprihvatljiva su otpuštanja u novinama Zëri

  0
  155

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, izražava svoju zabrinutost povodom otpuštanja više od 20 zaposlenih, koji već godinama rade u novinama Zëri na Kosovu. Među otpuštenima su tri novinara/ke i jedan urednik, a prema riječima naših kolega, dvije novinarke su u drugom stanju.

  O prekidu radnog odnosa novinari/ke su obaviješteni putem maila koji im je poslao direktor ovog medija Shpenda Dobranje. Dobranja je istakao da se u posljednjih par mjeseci novine Zëri suočavaju sa financijskim poteškoćama zbog niskih prihoda od reklama i male prodaje, što je rezultiralo ovom odlukom.

  U pismu koje su novine Zëri dostavile Udruženju novinara Kosova (UNK) se navodi: “Otkazni rok od 15 dana nije ispoštovan. Obavještenje smo dobili 31. ožujka, a neki od naših kolega/kolegica 1. travnja dok su još bili na poslu. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da su dvije kolegice u drugom stanju. To je kršenje zakona”.

  – Udruženje novinara Kosova je odmah po prijemu ove vijesti pozvalo na odgovornost Dobranja, direktora novina Zëri, ali još uvijek čekamo odgovor o pravnim procedurama na osnovu kojih je postupio – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova. – Ovo je ogromno kršenje prava zaposlenih, a da situacija bude još gora, poklopilo se s pandemijom COVID-19. Znajući da je okruženje u kom novinari/ke rade već dovoljno osjetljivo, po treći put smo uputili pitanje Ministarstvu za financije i transfere hoće li u hitni paket financijskih mjera biti uključeni i novinari/ke. Odgovor još nismo dobili.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara se pridružuje Udruženju novinara Kosova u pozivu upućenom Inspekciji rada da pod hitno ispita slučaj novina Zëri i nadležnim institucijama da osiguraju mjere kojima će se pomoći medijima tijekom pandemije. Platforma apelira na sve rukovoditelje medija da ne krše zakon i da postupaju s našim kolegama/kolegicama s poštovanjem, jer upravo oni svojim izvještavanjem o pandemiji dovode sebe u opasnost.

  Platforma će informirati nadležne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03.04.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije