Regionalna platforma oštro osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua Bekimu Kabashiju

  0
  285

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua direktoru online portala “Reporteri”, Bekimu Kabashiju.

  Prema pisanju portala „Reporteri“, 12. ožujka 2020. oko 19 sati, Kryeziu je prijetio Kabashiju putem poruke na Whatsappu, gdje je rekao „požalićete zbog ovoga“. Kryeziu je zatim skupa s još jednom osobom otišao u Kabashijevu kuću u Rahovec, gdje su dodatno vršili pritisak na Kabashijeve roditelje. Kako navodi “Reporteri”, prijetnja je uslijedila nakon objavljivanja članka „Benzinske pumpe SHELL Kosovo ne prodaju derivate holandskog giganta SHELL“.

  Ovaj je slučaj izuzetno ozbiljan i predstavlja opasnu prijetnju medijskim slobodama i fizičkom integritetu novinara. Osim toga, za Udruženje novinara Kosova je krajnje zabrinjavajuće i neprihvatljivo da se ova prijetnja proširila i na članove obitelji, zbog čega bi pravosudni sistem trebao odmah poduzeti mjere.

  „Od januara ove godine registrirali smo ukupno 5 slučaja prijetnji i zastrašivanja protiv novinara. Međutim, ovo predstavlja ozbiljniji slučaj prijetnje budući da je Kryeziu, osim prijetnji novinarima, vršio dodatni pritisak na Kabashijeve roditelje. Udruženje novinara Kosova je zatražilo dodatne informacije od policije o ovom slučaju 13. ožujka, međutim, informacije još nismo dobili”, rekla je predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova, Gentiana Begolli Pustina.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržava pozive Udruženja novinara Kosova svima koji mogu imati tvrdnje suprotne novinarskim napisima da slijede pravne puteve i da se ne koriste prijetnjama.

  O prijetnjama Kabashiju Regionalna platforma će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 17.03.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije