Regionalna platforma: Osuda verbalnih prijetnji redakciji portala Capital.ba

  0
  156

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje verbalne prijetnje koje je redakciji portala Capital.ba iz Banje Luke i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću uputio Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

  Agresivne prijetnje s mogućim ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Capitala, Duško Perović je uputio putem telefona nakon što je ovaj portal objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u Republici Srpskoj. Perović je zaprijetio da će on sam „zatvoriti“ portal Capital ako urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo što o radu kompanije „Comasar Energy“, te naglasio kako će ovaj portal brzo „završiti s radom“, a urednik Vukelić „neka se seli na Mars“.

  „S obzirom na to da naša odvjetništva na svim razinama ne rade svoj posao, napadi i prijetnje na novinare postali su pravilo, a ne izuzetak. Otuda i svi razgovori o temi medijskih sloboda ostaju doslovce neka vrsta poštapalice pred predstavnicima međunarodne zajednice. Pozivamo, po tko zna koji put, odvjetništva na svim razinama da hitno procesuiraju napade i prijetnje upućene i redakcijama i pojedincima pripadnicima novinarske profesije, koje sve ozbiljnije ugrožavaju ne samo medijske slobode, nego i egzistenciju novinara uopće“, izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

  Regionalna platforma smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan napad na slobodu izražavanja i sigurnost novinara i poziva sve nadležne institucije da odmah pokrenu istragu i poduzmu adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi.

  O prijetnjama redakciji Capitala Regionalna platforma će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Veleposlanstvo Rusije u BiH.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.02.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije