Regionalna platforma: Osuda verbalnih prijetnji redakciji portala Capital.ba

  0
  146

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, oštro osuđuje verbalne prijetnje koje je redakciji portala Capital.ba iz Banje Luke i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću uputio Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

  Agresivne prijetnje sa mogućim ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Capitala, Duško Perović je uputio putem telefona nakon što je ovaj portal objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ u Republici Srpskoj. Perović je zaprijetio da će on sam „zatvoriti“ portal Capital ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije „Comasar Energy“, te naglasio kako će ovaj portal brzo „završiti sa radom“, a urednik Vukelić „neka se seli na Mars“.

  „S obzirom da naša tužilaštva na svim nivoima ne rade svoj posao, napadi i prijetnje na novinare postali su pravilo, a ne izuzetak. Otuda i svi razgovori o temi medijskih sloboda ostaju doslovce neka vrsta poštapalice pred predstavnicima međunarodne zajednice. Pozivamo, po ko zna koji put, tužilaštva na svim nivoima da hitno procesuiraju napade i prijetnje upućene i redakcijama i pojedincima pripadnicima novinarske profesije, koje sve ozbiljnije ugrožavaju ne samo medijske slobode, nego i egzistenciju novinara uopšte“, izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

  Regionalna platforma smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara i poziva sve nadležne institucije da odmah pokrenu istragu i poduzmu adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi.

  O prijetnjama redakciji Capitala Regionalna platforma će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.02.2020.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije