REGIONALNA PLATFORMA: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

  0
  211

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobilni telefon i obrisala sve snimke događaja o kojem su izveštavali.

  Dvadesetog aprila u 20:30 sati, dok su snimali grupu građana koji su stigli u jedan od izolacionih centara u Tuzli, ekipu RTV Slon je zaustavila policija. Uprkos tome što su imali validne novinarske akreditacije i dozvolu za kretanje i rad tokom policijskog časa, njihov mobilni telefon je oduzet, a pre nego što im je vraćen, sav materijal je izbrisan s njega. Sa RTV Slon su izjavili da je ovaj postupak rezultat proizvoljne odluke policajaca Tuzlanskog kantona da zabrane snimanje navedenog događaja. Krizni štab Tuzlanskog kantona, direktor Uprave policije i šef Centra za policijsku upravu odmah su reagovali i sankcionirali akcije policijskih službenika.

  – Zatražili smo i hitnu istragu incidenta od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i adekvatne sankcije i oni su odmah reagovali – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. – Ipak, neprihvatljivo je i još uvek nije razumljivo da novinare koji praktično rizikuju svoje živote za donošenje pravovremenih i proverenih informacija u javnost, policija tako tretira. Imaju pravo da snimaju događaje bez prethodnog odobrenja i policija ne može oduzeti njihovu opremu bez sudskog naloga.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara pozdravlja brzu reakciju vlasti Tuzlanskog kantona, koja je pokazala da je moguće sankcionisati odgovorne pripadnike policije, i poziva ne samo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, već i sve predstavnike države da se suzdrže od donošenja proizvoljne ilegalne odluke da ometaju novinare u radu, brišu njihove materijale i zastrašuju ih. Ovo je posebno važno tokom pandemije COVID-19, kada su tenzije i stres visoki u celom društvu.

  Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbednosti novinara.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23.04.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije