Regionalna platforma: Pozivamo policiju Kosova da istraži napad na ekipu TV Prva

  0
  194

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na reportersku ekipu Televizije Prva, sa sedištem u Beogradu,  koji se dogodio 28. maja  u Zubinom Potoku na severu Kosova.

  Prema izveštaju TV Prva, tokom hapšenja na severu Kosova, koje su obavljali pripadnici kosovske policije ROSU, iz vatrenog oružja je pucano na automobil novinarske ekipe te medijske kuće koja je došla da izveštava sa lica mesta.

  Novinar Zoran Maksimović je u telefonskom razgovoru za NUNS potvrdio da je automobil koji je koristio na svom novinarskom zadatku u pucnjavi ozbiljno oštećen. U ovom incidentu je ozbiljno ugrožena bezbednost novinara Maksimovića.

  Pošto je Regionalna platforma dobila informacjie o ovom slučaju, Udruženje novinara Kosova kontaktiralo je nadležne organe kako bi dobili zvanični odgovor. Kosovska policija je navela da nema informacije o navedenom incidentu.

  Regionalna platform Zapadnog Balkana traži od kosovskih istražnih organa da istraže i javno saopšte kako je došlo do pucnjave i ko je odgovoran za napad na novinare. Kosovske vlasti i međunarodne organizacije EULEKS i KFOR dužne su da obezbede nesmetan rad i fizičku sigurnost novinarima koji izveštavaju sa Kosova.

  Podsećamo da je svaki napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

  Platforma će obavestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u sferi zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.05.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije