Regionalna platforma: Prestati sa hapšenjima novinara

  0
  259

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahtijeva od crnogorske policije i tužilaštva da prestanu da hapse novinare u toj državi pod izgovorom da šire paniku objavljivanjem lažnih vijesti. Istovremeno, osuđujemo ponašanje i fizički napad osobe iz pratnje Slavka Simića na ekipu arbresh.info na Kosovu, odnosno kako su novinari izjavili njegovog osoblja.

  Novinari Dražen Živković i Gojko Raičević su privedeni prošle sedmice i zadržani zato što su objavili vijest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili “Gorica” u Podgorici. Policija je kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su onu urednici (In4S i Borba) su odmah prenijeli policijski demanti sporne vijesti.

  “Nakon što je prije nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu, stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanju sloboda medija i bezbjednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad”, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

  Istovremeno, dogodio se fizički napad na ekipu Arbresh.info iz Prištine nakon što su izvještavali o posjeti Slavka Simića, potpredsjednika Skupštine Kosova i predsjednika Srpske liste selu Prilužje, Opština Vučitrn.

  Simić je, prema izvještavanju arbresh.info, posjetio srednju školu a kasnije I takozvanu paralelnu opštinuz Prilužje. Ekipi arbresh.info Bilo je zabranjeno prisustvo sastancima, dok je medijima koji govore srpski jezik ulaz bio dozvoljen.

  Prema izjavama novinarke Elmedine Ballazhi, nju je napao čovjek iz Simićevog osoblja, tako što je udario laktom u grudi, a zatim zatvorio vrata njoj i kamermanu. Simić je I nakon dva sastanka odbio da razgovara sa novinarkom Ballayhi, a u pisanom obraćanju za arbresh.info porekao je da je osoba koja je udarila novinarku član njegovog osoblja.

  “Napadi se moraju zaustaviti. Štaviše, državni službenici moraju da pomognu svim novinarima u fer i nepristrasnom izvještavanju”, rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica Udruženje novinara Kosova.

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara daje podršku kolegama iz Sindikata medija Crne Gore i Udruženja novinara Kosova u nastojanjima da se izbore sa nečuvenim pritiskom na profesiju koja dolazi od državnih organa i javnih službenika i pridružuje se zahtjevima da se prestane sa hapšenjem novinara.

  Podsjećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovim incidentima i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti sigurnosti novinara na prostoru Zapadnog Balkana.

   

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

   

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije