Regionalna platforma: Pritvorenu novinarku odmah pustiti na slobodu

  0
  246

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva da se crnogorska novinarka Anđela Đikanović hitno pusti iz pritvora i da se svi eventualni postupci protiv nje vode dok je na slobodi.

  Đikanović je privedena i kasnije odlukom tužilaštva zadržana do 72 sata zbog sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda nakon što je objavila da će na Badnji dan crnogorskoj policiji biti na raspolaganju i 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice.

  Tu vest je ubrzo demantovala Vlada Crne Gore. FOS medija, portal čija je Đikanović i glavna uredica, je oko sat nakon objavljivanja sporne vesti tu informaciju povukao i izvinio se zbog njenog objavljivanja.

  Uveče 5. januara Đikanović je privedena i dalje se nalazi u pritvoru.

  “Privođenje i zadržavanje novinarke smatramo pretjeranom reakcijom crnogorskog tužilaštva i tražimo da se ona odmah pusti i ukoliko dođe do pokretanja bilo kakvog postupka da joj bude dozvoljeno da se brani sa slobode. Tenzije u Crnoj Gori ovih dana su svakako velike ali hapšenje novinara neće doprinijeti njihovom snižavanju”, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara smatra da je nedopustivo hapsiti novinare, a u ovom slučaju napominjemo da je Đikanović spornu vest povukla odmah nakon što je ona demantovana, odnosno sat nakon objavljivanja što je prekratak period da se izazove panika u Crnoj Gori.

  Takođe, odmah se izvinila zbog netačne informacije i na taj način pokazala da joj nije bila namera da izazove paniku i nerede.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo- Zagreb 06.01.2020.