Regionalna platforma zahteva hitnu istragu nadležnih institucija o pretnjama novinaru „Žurnala“

  0
  196

  Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima online magazina Žurnal, nakon serije tekstova o mogućim međunarodnim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko-kartelima.

  U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mestom boravka u Holandiji, autoru tekstova Avdi Avdiću poručeno je kako će ga zbog njegovih tekstova „pretraživati po kanalima“.

  Regionalna platforma izražava veliku zabrinutost zbog pretnji i direktnog ugrožavanja sigurnosti i života novinara Avde Avdića. U vremenu kada napadi na novinare ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope i sveta, poprimaju sve intenzivnije i ozbiljnije razmere, smatramo da  ovakve pretnje treba shvatiti najozbiljnije, a policija i pravosudne institucije moraju preduzeti efikasne, zakonske mere koje će osigurati zaštitu novinara i sankcionirati osobu koja je poslala preteću video poruku.

  BH novinari odlučno zahtevaju od nadležnih policijskih organa i tužilaštva u Bosni i Hercegovini preduzimanje svih zakonskih ovlašćenja i mera zaštite bezbednosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionisala osoba koja je poslala preteću video poruku. Takođe, BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovom slučaju i zatražiti njihovu reakciju – izjavio je Marko Divković, predsednik Udruženja BH novinari.

  Pretnje novinaru Žurnala i njegovoj porodici predstavljaju istovremeno i brutalan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija. Bilo kakve pretnje i pritisci ne smeju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou da sprovedu hitnu i efikasnu istragu o ovom incidentu, te da u međuvremenu preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi se zaštitila sigurnost novinara Avdića i njegove porodice.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

   

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 24.10.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije