REGIONALNA PLATFORMA: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

  0
  436

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

  U subotu, 11. travnja 2020., pozivajući se na odluku Vlade Kosova o restrikciji kretanja poslije 12 sati koja ne važi za novinare i usprkos tome što je pokazala dvije press kartice, Lazarević je privedena u policijsku postaju gdje je ispitana i nakon toga puštena. U izjavi za Regionalnu platformu Tatjana Lazarević je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečane, kao i ranije, kako bi napravila prilog.

  “Policijska kola su prošla pored mene, polako, tri puta, prije nego što su se jedna zaustavila. Mislila sam, svi se znamo, malo je mjesto. Dala sam svoje dvije press kartice kao što sam i ranije činila. Međutim, ovog puta policija je odlučila da me privede, usprkos činjenici da nisam prekršila niti jednu zdravstvenu mjeru koja važi”, rekla je Tatjana Lazarević i dodala: “Ono što me brine je da me je novinarka jednog online medija kontaktirala da provjeri priču upravo dok se ovo dešavalo”.

  Kossev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Tatjana Lazarević kako razgovara s policajcima neposredno prije privođenja objavljene vrlo brzo na istom portalu. Tatjana Lazarević tvrdi da na putu, pored nje i policije, nije bilo nikog vidljivog, što navodi na to da se fotograf krio. Ovo samo pojačava sumnje Kosseva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal. Nekoliko dana ranije, Kossev je kritiziran zbog emitiranja javne press konferencije o pandemiji COVID-19 i žalio se na diskriminaciju te da redakcija nije informirana o vremenu i mjestu održavanja press konferencija.

  – Sprječavanje novinara na zadatku poput arbitrarnog zaustavljanja od strane policije, privođenja ili ometanje pristupa javnim događajima je pritisak, ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja i na pravo da budemo informirani. Ovo je, također, u suprotnosti s Ustavom Kosova i zakonima naše države, kao i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima – rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsjednica Odbora Udruženja novinara Kosova. – Ne postoji odluka niti mjera koja ograničava slobodu kretanja novinara na zadatku u vrijeme COVID-19. Udruženje je već tražilo objašnjenje o ovom incidentu od nadležnih institucija.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu, Udruženju novinara Kosova u zahtjevu za hitnim objašnjenjem u vezi s incidentom i poziva institucije Kosova da osiguraju pravo novinara na rad u vrijeme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim press konferencijama. U isto vrijeme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mjere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu s uputstvima i sa sobom stalno nose press kartice.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 12.04.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije