Regionalna platforma: Zaustavite kampanju protiv N1 u Srbiji

  0
  224

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje alarmantno širenje pritisaka i zastrašivanja kojima je izložena televizija N1, njihov urednik Jugoslav Ćosić i novinar Miodrag Sovilj od strane državnih zvaničnika i provladinih medija.

  Predsednik Aleksandar Vučić, njegovi bliski saradnici i prorežimski mediji redovno napadaju N1 televiziju šireći dezinformacije o njoj čime  podstiču neprijateljsko okruženje za novinare.  Od početka 2019. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zabeležio 27 incidenata perenih protiv N1 i njihovih novinara, uključujući dva fizička napada i tri verbalne pretnje. Ostali uključuju različite vrste pritisaka, poput javnog zastrašivanja i etiketiranja, kampanja blaćenja, ali i distribuciju letaka koji impliciraju da je N1 strani medij, a Ćosić „plaćeni kosovski lobista“. To dovelo do toga da je pravni zastupnik urednika N1 Jugoslava Ćosića najavio da će zatražiti formalnu procenu Ćosićeve bezbednosti.

  Poslednji talas javnih napada označio je Miodraga Sovilja kao glavni razlog za prijem u bolnicu Aleksandra Vučića. U petak, 15. novembra, predsednik Vučić održao je konferenciju za štampu tokom koje je Sovilj pokušao da dobije odgovore u vezi sa aktuelnom aferom trgovine oružjem u koju je kako se sumnja upleten otac ministra unutrašnjih poslova. Par sati kasnije, Vučić je primljen u bolnicu Vojno medicinske akademije. Usledio je talas napada protiv Sovilja.

  “Situacija je izmakla kontroli – sada se novinar koji se usudio da postavi pitanja od javnog interesa javno krivi za pogoršanje zdravlja predsednika” – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS – a – “Nedostatak reakcija vlasti je alarmantan. Ne postoji osuda takve retorike, upravo suprotno: umesto da se potrude da smire situaciju, najviši zvaničnici su često izvor zastrašivanja i ohrabruju takvo ponašanje“.

  Regionalna platforma podržava NUNS u njihovim naporima da zaštite novinare i slobodu medija i poziva najviše zvaničnike da svojim primerom i ponoašanjem zaustave dalje širenje dezinformacija o N1, njihovim novinarima i svim drugim medijima koji izveštavaju u javnom interesu. Nadležni organi treba da istraže sve oblike zastrašivanja, osiguraju da počinioci budu adekvatno kažnjeni i time obeshrabre nove napade i pritiske na novinare i medije.

  Svaki napad na novinara predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 19.11.2019.

  Udruženje/udruga BiH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije