REGIONALNA PLATFORMA: ZAUSTAVITE PRITISKE NA BH MEDIJE

  0
  250
  Izvor: klix.ba

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje političke i institucionalne pritiske na BH medije koji su izvještavali o nepravilnostima prilikom nabave respiratora za medicinske ustanove zbog pandemije korona virusa.

  Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, zatražio je 29. travnja od Kantonalnog Odvjetništva Kantona Sarajevo da “hitno istraži i ispita neobjektivne i krive navode”. Solakov zahtjev stigao je nakon što su medijske kuće u BiH objavile izvještaje u kojima se dokumentira netransparentna i krajnje sumnjiva kupovina stotinu respiratora, vrijednih 5,25 milijuna eura (10,5 milijuna KM). Na osnovu zvaničnih dokumenata, nabavu je odobrio i potpisao Solak.

  – Solakov zahtjev Odvjetništvu protiv novinara i medija ilustrira potpuno negiranje uloge medija u demokratskom društvu – rekla je Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja BH novinari. – Neprihvatljivo je da se kriminaliziraju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i ukazuju na moguću korupciju, kao i za javne službenike da koriste pandemiju Covid-19 za ograničavanje prava novinara i medijskih sloboda u BiH. To nećemo dopustiti i koristit ćemo sva pravna sredstva da spriječimo politički i pravosudni pritisak na slobodno novinarstvo.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari, u osudi pritisaka koji su vršeni zbog medijskog izvještavanja od javnog interesa, kao i pritiska na istražna tijela. Platforma poziva predstavnike države na svim nivoima da priznaju ulogu medija u demokratskom društvu i da se suzdrže od vršenja pritiska. Istovremeno, pozivamo nadležne organe, posebno javne tužioce, da se odupru ovakvim pritiscima i djeluju u skladu sa zakonom i njihovim ovlastima.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 01.05.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije