REGIONALNA PLATFORMA: ZAUSTAVITE PRITISKE NA BH MEDIJE

  0
  57
  Izvor: klix.ba

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje političke i institucionalne pritiske na BH medije koji su izvještavali o nepravilnostima prilikom nabavke respiratora za medicinske ustanove zbog pandemije korona virusa.

  Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, zatražio je 29. aprila od Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo da “hitno istraži i ispita neobjektivne i netačne navode”. Solakov zahtev stigao je nakon što su medijske kuće u BiH objavile izvještaje u kojima se dokumentuje netransparentna i krajnje sumnjiva kupovina stotinu respiratora, vrijednih 5,25 miliona evra (10,5 miliona KM). Na osnovu zvaničnih dokumenata, nabavku je odobrio i potpisao Solak.

  – Solakov zahtjev Tužilaštvu protiv novinara i medija ilustruje potpuno negiranje uloge medija u demokratskom društvu – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. – Neprihvatljivo je da se kriminalizuju novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i ukazuju na moguću korupciju, kao i za javne službenike da koriste pandemiju Covid-19 za ograničavanje prava novinara i medijskih sloboda u BiH. To nećemo dopustiti i koristićemo sva pravna sredstva da spriječimo politički i pravosudni pritisak na slobodno novinarstvo.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari, u osudi pritisaka koji su vršeni zbog medijskog izvještavanja od javnog interesa, kao i pritiska na istražna tijela. Platforma poziva predstavnike države na svim nivoima da priznaju ulogu medija u demokratskom društvu i da se suzdrže od vršenja pritiska.

  Istovremeno, pozivamo nadležne organe, posebno javne tužioce, da se odupru ovakvim pritiscima i djelaju u skladu sa zakonom i njihovim ovlašćenjima.

   

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 01.05.2020.

   

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije