REGIONALNA PLATFORMA: ZVANIČNICI SRBIJE DA SE UZDRŽE OD TARGETIRANJA MEDIJA

  0
  165

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara,koja broji više od 8.200 članova i članica, oštro osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji srpskog portala Direktno.rs, poziva na brzu istragu i sankcioniranje počinitelja i apelira na državne zvaničnike da se uzdrže od etiketiranja medija i novinara.

  Portal Direktno.rs je u utorak, 07. travnja 2020. godine, primio e-mail potpisan od Srđana Petrovića, u kojem je pisalo „treba vas sve pobiti i uništiti“. Igor Velimirović, urednik Direktno.rs, rekao je Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) da je prijavio prijetnju i da je policija postupila profesionalno pokrenuvši istragu. Velimirović je objasnio da je taj medij objavio pismo Emira Ašćerića, sad već otpuštenog pomoćnika novopazarskog gradonačelnika, u kojem je kritizirao posjetu predsjednika Vučića u jeku pandemije. Ovu vijest s portala Direktno je citirala premijerka Brnabić, koja je također imenovala medij i prikazala web stranicu istog gledateljima u TV programu koji je poznat po targetiranju kritičnih novinara. Pismo, u kombinaciji s etiketiranjem premijerke Brnabić, možda je pokrenulo prijetnje smrću, rekao je Velimirović.

  – Targetiranje novinara i medija od strane nositelja državnih funkcija u Srbiji nije novost i nažalost, prisutno je i sada, u vrijeme najveće globalne krize, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: – Prijetnje smrću nakon ovakvih nastupa zvaničnika postale su pravilo u našoj zemlji. Zbog toga njih, i druge političare, po tko zna koji put upozoravamo da razmisle o posljedicama poruka koje šalju.

  Tijekom 23 dana izvanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 NUNS je registrirao 11 prijetnji, dok je broj prijetnji u prva tri mjeseca 2020. godine bio osam.

  Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi prijetnji portalu Direktno.rs i poziva nadležne organe da reagiraju, identificiraju počinitelje i sankcioniraju ih. Također podsjeća najviše zvaničnike Srbije da njihove riječi odjekuju među građanima i da se moraju uzdržati od verbalnih napada i pritisaka na medije. Osudom ove prijetnje i promjenom trenutnog diskursa, oni svojim primjerom mogu dovesti do povećane sigurnosti novinara u Srbiji.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 09.04.2020

  Udruženje novinara BHN

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije