SafeJournalists: Kërcënime të papranueshme ndaj sigurisë së gazetarit Avda Avdiq dhe Shoqatës së Gazetarëve të BH

  0
  28

  Rrjeti SafeJournalists po përcjellë me vëmendje dhunën e vazhdueshme dhe brutale politike nga Elmedin Konaković, Ministri i Punëve të Jashtme të Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH), ndaj gazetares Avda Avdić dhe Shoqatës së Gazetarëve të BH (BHJA), me qëllim diskreditimin e tyre profesionalisht dhe rrezikimin e sigurisë së tyre.

  Në mesin e javës së kaluar (8 maj 2024), ministri Elemedin Konakoviç ka postuar një video në profilin e tij në Facebook, në të cilën Avdo Avdiq paraqitet si person i cili hulumtimet e veta i mbështet në të pavërteta, burime jo të besueshme dhe informacione manipuluese. Videoja kontroverse është krijuar duke redaktuar pjesë të teksteve të Avdiqit dhe intervistave që ai ka dhënë për media të ndryshme. Krahas publikimit të videos, ministri Konakoviq ka shkruar: “Tani nuk ka të ndalur, kjo histori duhet të shkojë deri në fund”, që mund të nënkuptojë veprime edhe më drastike dhe kërcënuese për sigurinë ndaj këtij gazetari investigativ dhe redaktorit të Istragës. portal lajmesh. Ditë më vonë, ministri Konakoivć vazhdoi të publikonte komente dhe përmbajtje të redaktuar që synonin të përhapnin jotolerancë dhe denoncim të gazetarit Avdiq dhe shoqatës së partnerëve tanë BH.

  Kërcënimet ndaj gazetarit Avda Avdiq u intensifikuan pas arrestimit të disa personave të dyshuar për shpërlarje parash në BeH në fund të prillit, të cilët janë të lidhur me kartelin e drogës “Tito dhe Dino”. Për vite të tëra, Avdiq ka hulumtuar dhe ka shkruar për liderët e këtij karteli të drogës dhe për lidhjet e tyre të mundshme me individë në Bosnje dhe Hercegovinë, mes të cilëve ishte një mik i ngushtë i Ministrit të Punëve të Jashtme të Bosnje-Hercegovinës.

  Rrjeti SafeJournalists dënon ashpër kërcënimet ndaj sigurisë së gazetarit Avdo Avdić, si dhe synimin e ministrit Elmedin Konaković për të shpërndarë videon virale në rrjetet sociale dhe për të kontribuar në shumëfishimin e kërcënimeve online e komenteve të urrejtjes jo vetëm kundër gazetarit Avdić, por edhe ndaj BHJA. Veprimet e ministrit Konakoviq si zyrtar publik paraqesin shkelje të papranueshme të lirisë së shprehjes, sigurisë dhe punës dinjitoze gazetareske, si dhe ushtrim të papërshtatshëm të pushtetit politik mbi punonjësit e medias. Gjithashtu, Rrjeti bashkohet me BHJA, anëtar i SafeJournalists, në mbështetjen e gazetarëve dhe mediave në BiH, duke kujtuar të drejtën dhe detyrimin legjitim të shoqatës për të reaguar publikisht ndaj të gjitha sulmeve ndaj gazetarëve, duke mbrojtur të drejtën e tyre për lirinë e shprehjes.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë aktorët përkatës kombëtarë dhe ndërkombëtarë për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 15.05.2024.

   

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë

  Unioni i Mediave të Malit të Zi