SafeJournalists: Ministri Elmedin Konakoviç keqpërdorë pushtetin politik dhe hapësirën publike për sulme verbale ndaj gazetarëve boshnjakë

  0
  19
  photo: canva

  Rrjeti SafeJournalists dënon ashpër presionin politik dhe fyerjet verbale nga Elmedin Konaković, Ministri i Punëve të Jashtme të Bosnjë dhe Hercegovinës (BH), drejtuar disa gazetarëve dhe mediave në konferencën për shtyp, e cila është organizuar më 25 prill 2024, në Sarajevë.

  Duke keqpërdorur hapësirën publike të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe pozitën e tij ministrore, z. Konakoviq, tentoi të kriminalizojë një sërë mediash dhe gazetarësh pa argument dhe asnjë provë, duke i quajtur ata “pjesë e mafies mediatike-gjyqësore”. Akuzat e Konakoviqit kundër mediave dhe gazetarëve erdhën pasi një numër personash nga policia dhe jeta publike u arrestuan në Sarajevë dhe qytete të tjera të Bosnjë-Hercegovinës me akuzën se ishin pjesë e kartelit ndërkombëtar të drogës “Tito dhe Dino”. Mediat investigative boshnjake kanë shkruar për lidhjet e mundshme të ministrit të Punëve të Jashtme të BH me persona të atij grupi kriminal. Ministri Konakoviq hodhi poshtë akuzat e tilla duke e quajtur “përpjekje për të rrezikuar rrugën evropiane të Bosnje-Hercegovinës”.

  Komiteti Drejtues i Gazetarëve të BH-së rikujton se z. Konakoviq me vite ka kërcënuar verbalisht dhe brutalisht mediat e BH-së nga pozitat e tij të ndryshme në autoritetet publike, dhe sulmon veçanërisht ata gazetarë që shkruajnë në mënyrë kritike për mënyrat se si ai i kryen detyrat e tij publike. Në të njëjtën kohë, z. Konakoviq mashtron politikisht publikun, veçanërisht përmes rrjeteve sociale, duke i interpretuar kritikat e gazetarit që i drejtohen atij si zyrtar publik, vetëm si sulm ndaj institucioneve shtetërore dhe/ose shtetit të Bosnjë-Hercegovinës dhe shtetin evropian të tij. rrugë.

  Rrjeti SafeJournalists i vlerëson veprimet e ministrit Elmedin Konaković si shkelje të papranueshme të lirisë së shprehjes, sigurisë dhe punës dinjitoze të gazetarit, si dhe shfaqje të papërshtatshme të pushtetit politik ndaj punonjësve të medias. Gjithashtu, rrjeti SafeJournalist i bashkohet anëtarit të tij BHJA, në mbështetjen e gazetarëve dhe mediave në Sarajevë për të ndërmarrë veprimet e nevojshme ligjore përpara institucioneve përgjegjëse për mbrojtjen e lirisë së shprehjes dhe parandalimin e të gjitha formave të dhunës me bazë gjinore ndaj punonjësve të medias.

  Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

  Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve.

  Prishtinë – Shkup – Sarajevë – Zagreb – Beograd – Podgoricë, 05.04.2024

  Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës

  Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë

  Shoqata e Gazetarëve të BH

  Shoqata e Gazetarëve Kroatë

  Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë

  Sindikata e Mediave të Malit të Zi