SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić

  0
  185

  Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću od čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

  U petak, 5. lipnja, Gluhić je bio na putu prema poslu kada ga je Spahić fizički napao. Pred svjedocima je Gluhić dobio prijetnje smrću od Spahića, nakon čega je uslijedio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabilježen, kao i prijetnje koje je Gluhić dobio u prethodnom periodu. Istog dana stranka A-SDA izdala je priopćenje u kojem negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj će biti upućen Odvjetništvu, a rečeno je da se traži 24-satna policijska zaštita za Gluhića.

  Udruženje BH novinari, član mreže SafeJournalists, najoštrije je osudilo prijetnje i fizički napad na Gluhića i zahtijevalo hitnu istragu ovog incidenta i sankcioniranje Spahića.

  – Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a kamoli politička stranka ili njeni članovi, protiv novinara koristi silu – fizičku, psihološku, online ili offline. Napad na Gluhića jasan je slučaj zloupotrebe političke moći i kršenja temeljnih načela medijskih sloboda – rekla je Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja BH novinari. – Novinari RTV Zenica i drugih medija dugo su suočeni s političkim pritiscima i prijetnjama od strane dužnosnika političkih stranaka iz općinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi fizičkog napada na Sinana Gluhića. Pozdravljamo brzu reakciju zeničke policije i očekujemo detaljnu istragu ovog napada i prijetnji koje su mu prethodile. Samim tim i primjenom adekvatnih sankcija, vlasti u Zenici moraju pokazati da prijetnje i fizički napadi na bilo koga nisu prihvatljivi, posebno ne na novinare od strane političkih aktera. Pozivamo političke aktere ne samo da se uzdrže od pritisaka i napada na novinare, već da otvoreno i nedvosmisleno osude takvo ponašanje svojih kolega i pozovu ih na odgovornost.

  Mreža SafeJournalists informiraće relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.06.2020.

  Udruženje novinara Kosova
  Udruženje novinara Makedonije
  Udruženje BH novinari
  Hrvatsko novinarsko društvo
  Nezavisno udruženje novinara Srbije
  Sindikat medija Crne Gore