SafeJournalists: Prijetnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

  0
  192

  Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske Informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je prijetnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrečenih stavova izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

  Milevska je dobila na desetine poruka koje sadrže verbalne prijetnje, govor mržnje, prijetnje smrću i silovanjem na društvenoj mreži 11. srpnja, nakon što je na twitter-u postavila pitanje je li mađarski premijer Viktor Orban i Europska narodna stranka (EPP) u Europskom parlamentu priznaju ustavnu promjenu iz 2019. godine kojom je „Sjeverna Makedonija “ postala zvanično ime ove države.

  Nakon objave na twitter-u, trolovi i političari, posljednjih pet dana, poticali su prijetnje u pokušaju diskreditiranja novinarke u kontekstu parlamentarnih izbora koji su održani 15. srpnja 2020.

  Udruženje novinara Makedonije (UNM) najoštrije je osudilo govor mržnje i direktne prijetnje po život Milevske i podsjetilo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo da su govor mržnje i takve direktne prijetnje obuhvaćene Krivičnim zakonom te da taj zakon treba i primijeniti.

  – Sigurnost novinara i sloboda govora idu ruku pod ruku s demokratskim osobnostima zemlje. Takav javni diskurs u kojem se novinari najžešće napadaju, otvorenim prijetnjama po život, neprihvatljiv je i nezamisliv za demokratsko društvo, naročito u predizbornom periodu – rekao je Mladen Čadikovski i dodao da će UNM od institucija zatražiti trenutnu reakciju i budno praćenje svih prijetnji novinarima.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM u osudi prijetnji Milevskoj i podsjeća javnost da su u svibnju zabilježena tri slučaja online prijetnji (Miško Ivanov, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska) ti slučajevi su i dalje neriješeni. Sada dodatno zabrinjava što takve prijetnje dolaze u predizbornoj kampanji i UNM izvještava o tome da su političke stranke direktni generatori takvog narativa koji dolazi od njihovih pristalica, botova i lažnih profila na društvenim mrežama. Pozivamo relevantne institucije u Sjevernoj Makedoniji da djeluju i osiguraju sigurnost novinara, posebno jer praksa pokazuje da online prijetnje često dovode do fizičkih napada.

  Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

  Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.07.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore