SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

  0
  213

  Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio izvještavati Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentificirana muškarca koja su ga udarala po celom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

  Oko 16 časova, 21. lipnja, Mikić je došao na lokalno biračko mjesto kako bi izvještavao o procesu glasanja u Kikindi.

  Predstavio se i pokazao novinarsku iskaznicu tražeći izjavu od predsjednika biračkog odbora na tom biračkom mjestu. Nakon dva telefonska poziva koja je obavio predsjednik biračkog mjesta, postalo je jasno da neće biti izjave. Dok je Mikić odlazio s birališta, napala su ga tri muškarca.

  – Dvojica muškarca su me držala, a treći me je direktno udario u lice. Bio sam obliven krvlju – rekao je Mikić i dodao da je neko pozvao policiju koja je došla na lice mjesta i uzela izjavu od njega. Mikić je pozvan u policijsku postaju da identificira trojicu muškaraca – Ne poznajem ove ljude . Nikada mi se ništa ovako nije dogodilo. Dugo sam novinar i nemam što kriti. Bio sam na dužnosti, izvještavao s izbora, imao sam iskaznicu i sva odobrenja.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je član mreže SafeJournalists, osudilo je napad i naglasilo da su izbornog dana u Srbiji viđeni različiti pritisci i zastrašivanja novinara.

  – Napad na Mikića na dan izbora vrhunac je višemjesečnog zastrašivanja, prijetnji i pritisaka s kojima su srpski novinari bili suočeni tokom koronavirusa i predizborne kampanje – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a i dodao da podaci Udruženja pokazuju porast od 80 % broja napada i pritisaka na novinare u poređenju s istim periodom 2019. godine – Ovako drastično pogoršanje medijskih sloboda i razine sigurnosti novinara, posebno u izbornom periodu, pokazuje da je predanost Srbije demokratskim vrijednostima samo deklarativna. Tako će ostati sve dok se ne istraže svi slučajevi napada na novinare i počinioci adekvatno ne sankcioniraju.

  Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje fizički napad na Sašu Mikića i pridružuje se NUNS-u u zahtjevu srpskim vlastima da brzo postupaju u ovom slučaju, izvedu počinitelje na sud i sankcioniraju ih. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti, posebno državnog odvjetnika da postupa zbog kršenja prava i sigurnosti novinara i da se osigura sigurno okruženje za njihov rad.

  O ovom slučaju informirat ćemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 24.06.2020

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Udruženje BH novinari

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Nezavisno udruženje novinara Srbije

  Sindikat medija Crne Gore