Sjeverna Makedonija: Troje novinara primilo online prijetnje

  0
  595

  Nakon što je Miško Ivanov, novinar TV24, objavio informaciju o prijetnji koju je dobio putem društvene mreže Facebook, još dvije novinarke, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska, otkrile su da su i one također dobile poruke sličnog sadržaja.

  Novinar TV24 Ivanov je 6. svibnja, ubrzo nakon što je uradio intervju sa Hristijanom Mickoskim i Zoranom Zaevim, liderima najveće makedonske političke partije, primio prijeteću poruku koja sadrži vulgarni rječnik i govor mržnje. Ivanov je brzo reagirao objavljivanjem ove informacije na osobnom Facebook profilu. Ubrzo nakon toga Dodevska i Stojanovska su objavile da su i one također bile meta sličnih poruka. Ovaj slučaj novinari nisu prijavili policiji, ali je Udruženje novinara Makedonije pozvalo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državnog odvjetnika da djeluju i provedu brzu istragu.

  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara – SafeJournalists.net – koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i vrijeđanje Ivanova, Dodevske i Stojanovske. Udruženje novinara Makedonije je tjekom prethodnog tjedna upozorilo da bi trend smanjenja broja prijetnji upućenih novinarima/kama mogao da prestane uoči prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za ovo ljeto.

  -Prijetnje i govor mržnje nisu dio slobode govora i mogu imati ozbiljne posljedice i izazvati samocenzuru kod novinara/ki – rekao je Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije, i dodao da institucionalno toleriranje prijetnji koje se upućuju novinarima/kama motivira prijestupnike da budu još agresivniji i ako se ne suzbije, može imati tragične posljedice.

  Safejournalists.net pridružuje se svom članu, Udruženju novinara Makedonije, u zahtjevu za brzom akcijom nadležnih institucija – država ima obavezu da osigura efikasan sistem za prevenciju i sankcioniranje nasilja nad novinarima. Efikasna istraga i identifikacija počinilaca poslaće jasnu poruku da Državno odvjetništvo ozbiljno shvaća prijetnje novinarima. Sankcioniranje počinilaca pokazaće da takvo ponašanje nije prihvatljivo u demokratskom društvu.

  Safejournalists.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

  Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

  Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.05.2020.

  Udruženje BH novinari

  Sindikat medija Crne Gore

  Hrvatsko novinarsko društvo

  Udruženje novinara Kosova

  Udruženje novinara Makedonije

  Nezavisno udruženje novinara Srbije